Performansas atidarė „meno pusryčius“ ir prikaustė praeivių žvilgsnius, kurie negalėjo nepastebėti tiesiog garsiai kvatojančių merginų būrio.

Birželio 9-12 dienomis, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks tradicinė, jau septintoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius‘16“. Didžiausias vizualiųjų menų renginys Baltijos šalyse šiemet lankytojams siūlo susipažinti su 60 meno galerijų iš 12 šalių ir daugybę meno renginių.

Specialiuoju mugės svečiu šiais metais tapo Lenkija. Ji pristatys 10 įdomiausių šalies meno galerijų ir institucijų. Į Vilnių iš Krokuvos atkeliauja Šiuolaikinio meno muziejaus MOCAK kolekcija ir tai yra puiki proga susipažinti su garsiausiais Lenkijos menininkais. MOCAK centrui priklauso žymių menininkų Marinos Abramovič, Sarah Lucas, Ai Weiwei, Mirosławo Bałkos, Paweło Althamerio ar lietuvio menininko Artūro Railos darbai. Šiuolaikinio meno centras „Laznia“ į mugę atveža efektingą Arkadiuszo Sylwestrowicziaus tapybą. Varšuvos galerija „local_30“ žada intriguojančią ekspoziciją – mugėje bus rodoma vienos skandalingiausių pasaulio menininkių Natalia LL kūryba. Su perspektyviais jaunaisiais Lenkijos menininkais supažindins galerija „Stalowa gallery“, kuri atveža dešimties kūrėjų darbus. Į mugę taip pat atvyksta galerijos „Le Guern“ (Varšuva) ir „Zderzak“ (Krokuva).

„Lenkijos šiuolaikinio meno scena yra išties įspūdinga, tačiau dar ne visiems gerai pažįstama. Šios šalies meno rinka – viena iš greičiausiai augančių visoje Centrinėje Rytų Europoje, pritraukianti daugybės tarptautinių kolekcininkų dėmesį. Meno mugėje pristatomi Lenkijos menininkų kūriniai sugriaus nusistovėjusius stereotipus“, – teigia meno mugės „ArtVilnius‘16“ direktorė Diana Stomienė.

Tradiciškai mugėje žiūrovus kvies skulptūrų, instaliacijų ir perfomansų paroda „TAKAS“, kurioje savo kūrinius pristatys 25 menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Olandijos, Lenkijos, Vokietijos, Danijos.

Niujorke gyvenantis pasaulinio garso menininkas ir muzikantas Vladimiras Tarasovas šiais metais parodys naują audio-vizualinę instaliaciją. Jono Meko vizualiųjų menų centras žiūrovus pakvies į projektą „Protokūrybinio spiečiaus substancijos generatorius/Konverteris & 3D”. Išskirtinis renginio „ArtVilnius’16“ partneris „Lewben Art Foundation“ ir kuratorė Francesca Ferrarini (Italija) žiūrovams ruošia užsienio menininkų kolekcijos „Formuojant idėjas: skulptūros“ pristatymą.

„Pastarąjį šimtmetį skulptoriai eksperimentavo su įvairiomis medžiagomis ir idėjomis, kartais derindami abstraktumą ir figūratyvumą ar išeidami už medžiagos ribų ir perkeldami skulptūriškumą į sceną. Todėl ši ekspozicija siūlo žiūrovams kelionę per įvairias šiuolaikinės skulptūros formas, tarp jų – ir videoprojekciją“, – sako „Lewben Art Foundation“ ekspozicijos kuratorė F. Ferrarini.

„ArtVilnius‘16“ meno projektų vadovė Sonata Baliuckaitė teigia, kad meno mugę kasmet aplanko apie 20 000 svečių, todėl programa kuriama taip, kad kiekvienas rastų įdomų renginį. Kaip ir kasmet, mugėje vyks geriausių galerijų ir menininkų rinkimai, – lankytojai juose irgi galės atiduoti savo balsą. Vaikai, tėvai ir jaunuoliai kviečiami į edukacinę programą „TARP KŪRĖJŲ“. Joje kiekvienas gaus progą išlaisvinti kūrybos polėkį ir pabendrauti su menininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)