Pasak archeologinių tyrimų vadovo dr.Albino Kuncevičiaus, istoriniai šaltiniai teigia, kad šiuose rūmuose gyveno Radvila Rudasis, Barbora Radvilaitė, Kristupas Perkūnas. Be įprastų keramikinių indų, monetų, raktų, rasta daug 16-17 amžiaus atvežtinės keramikos, retų koklių su Lietuvoje nesutinkamais piešiniais, taip pat koklių su Žygimanto Augusto monograma, pagamintų praėjus ne vienai dešimčiai metų po jo mirties didikui pagerbti.

10 hektarų plotą užimančioje piliavietėje, šalia Radvilų rūmų fragmentų, atkasti ir buvusios Dubingių reformatų- evangelikų bažnyčios, kurioje rasti šios didikų dinastijos narių palaikai, pamatai, grindų lygis, bokštų pamatų fragmentai, išvalytas absidos vidus – būtent šioje vietoje buvo slepiami Radvilų palaikai, maždaug 1655 metais perkelti, bijantis Maskvos kariuomenės antpuolio. A.Kuncevičiaus nuomone, svarbu tai, kad išaiškėjo pilnas buvusios bažnyčios planas, kuris reikalingas planuojant, kaip turi atrodyti Radvilų šeimos kapavietė, į kurią žadama perkelti Mikalojaus Radvilos Rudojo, Mikalojaus Radvilos Juodojo, Elžbietos Šidloveckos-Radvilienės ir Jonušo VI Radvilos palaikus.

Molėtų rajone esanti Dubingių piliavietė – viena didžiausių piliaviečių Lietuvoje. Nuo XVI a. tai buvo Radvilų šeimos rezidencija. Prieš metus, atliekant archeologinius tyrimus, buvusios Dubingių evangelikų-reformatų bažnyčios vietoje surasta keliasdešimt palaidojimų. Dalis jų – išlikę nesuardyti kapai (užkasti po bažnyčios grindimis), įvairių statybų metu suardyti palaidojimai ir centrinėje bažnyčios dalyje žemėje užkasti aštuoni palaidojimai. Perlaidojimo būdas rodė, kad šioje - garbingiausioje - bažnyčios vietoje buvo perlaidoti itin garbingi asmenys. Atropologinių ir istorinių tyrimų duomenys parodė, kad rasti Mikalojaus Radvilos Rudojo, Mikalojaus Radvilos Juodojo, Elžbietos Šidloveckos-Radvilienės ir Jonušo VI Radvilos palaikai.

Archeologinius tyrimus, Molėtų rajono savivaldybės iniciatyva, atlieka Vilniaus universiteto archeologijos specialybės studentai ir Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus edukacinio projekto dalyviai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją