Pačioje Gedimino kalno papėdėje naujose patalpose įsikūrusi "Stasio Juškaus galerija" pristato apie 70 garsiausių klasikų ir šiuolaikinių šalies dailininkų darbų ekspoziciją. Paroda išdėstyta dviejose erdviose salėse ir ant molbertų gražiai sutvarkytame lauko kiemelyje.

Pasak galerijos direktoriaus Donato Juškaus, daugiau kaip 60 kvadratinių metrų ploto naująją parodų salę atidariusi "Stasio Juškaus galerija" ketina ir toliau tęsti pasirinktą veiklos kryptį - skatinti klasikinės dailės tradiciją Lietuvoje. "Turime tokį tikslą sugrąžinti klasikinei tapybai kiek prigesusį Lietuvos žmonių dėmesį. Manome, kad jau mūsų sukaupti ir muziejinę vertę įgiję darbai pritrauks lankytojų ir bus įdomūs šio meno gerbėjams", - sakė galerijos direktorius.

Čia bus galima įsigyti lietuvių tapybos patriarchu vadinamo Antano Gudaičio kūrinių, puikiai žinomų Justino Vienožinskio, Viktoro Vizgirdos, Antano Martinaičio, Augustino Savicko, Aloyzo Stasiulevičiaus, Jono Švažo, Leono Katino, Vinco Kisarausko ir kitų garsių dailininkų darbų. Šiuolaikinei šalies tapybai galerijoje atstovaus žymiausi šiandienos dailininkai Vincentas Gečas, Kostas Dereškevičius, Giedrius Kazimierėnas, Valentinas Antanavičius, Leonardas Gutauskas, Antanas Kmieliauskas, Rimas Bičiūnas, Jūratė Mykolaitytė, Algis Skačkauskas, Arūnas Žilys ir daugelis kitų.

Galerija suteikia galimybę ir įsigyti muziejinės vertės darbų, kurių kaina sieks nuo 30 tūkst. iki 100 tūkst. litų. D. Juškaus nuomone, ši paroda turėtų sudominti ir kolekcininkus, linkusius investuoti į Lietuvos tapybos meną. Paroda veiks iki rugpjūčio pabaigos.

Pasak D. Juškaus, darbus į jubiliejinę ekspoziciją atrinkti padėjo galerijos Meno taryba, tarp kurios narių - ir autoritetingi Dailės akademijos dėstytojai. Visai greta šios švietimo ir meno įstaigos įsikūrusi "Stasio Juškaus galerija" nuo pačios savo veiklos pradžios glaudžiai bendradarbiauja su akademijos profesūra, neretai čia vyksta ir paskaitos studentams. Galerija taip pat buvo ir Švietimo ministerijos partnerė įgyvendinant moksleivių meninio ugdymo programą. "Stasio Juškaus galerijoje" vyko ir vyksta klasikinės tapybos pamokos Vilniaus, Utenos, Kelmės, Molėtų ir kitų miestų moksleiviams.

Siekdama skatinti Lietuvos klasikinės tapybos tradiciją, galerija dar šiais metais įsteigia ir vienkartinę 1 tūkstančio litų vertės stipendiją Vilniaus dailės akademijos studentui. Patį gabiausią bakalaurą ar magistrantą, norintį žengti klasikinės tapybos keliu, atrinks Dailės akademijos tapybos katedros dėstytojai.

Nuo 1990 metų veikianti pirmoji privati profesionalaus meno galerija Vilniuje iš viso yra surengusi daugiau kaip pusantro šimto autorinių ir grupinių teminių parodų Lietuvoje bei užsienio šalyse. Galerijos pristatoma lietuvių tapybos klasika sėkmingai eksponuota Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke (JAV), Suomijoje, Lenkijoje. Padedant "Stasio Juškaus galerijai", klasikinės Lietuvos tapybos darbų jau yra įsigiję žinomi Lietuvos kolekcininkai, meno mylėtojai iš Amerikos, Japonijos, Honkongo, daugelio Europos šalių. Norint geriau pristatyti Lietuvos dailę užsienio meno žinovams, "Stasio Juškaus galerija" yra įkūrusi ir virtualią meno kūrinių ekspoziciją.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją