Garsioji A.Čechovo pjesė „Meška“ – sukurta kaip lengvas, neįpareigojantis pokštas (dramaturgo pasiūlytas žanras), režisierės Felicijos Feiferės netikėtos interpretacijos dėka virsta aplinkybių sąlygota drama, kurioje susitinka moteriškas ir vyriškas pradas, romantiška būsena ir pragmatiškas apskaičiavimas, protas ir jausmo ilgesys.

„Moters dienos šventė pademonstravo šiandieninį santykį į moterį, jos statusą visuomenėje ir šeimoje. Vargas tiems namams, į kuriuos, visai vakarop, grįžta vyras su viena stipriai apglamžyta tulpe. Yra ir tokių moterų, kurios tą dieną gauna šimtą rožių ir lieka už jas skolingos visus metus. Kino filmai, literatūra, spektakliai gali daug papasakoti kaip jaučiamės šiandien, kaip mylime ir kaip mokame meilę išreikšti“, – teigia režisierė Felicija Feiferė.

Pjesės istorija išlieka aktuali ir šiandien, bankų griūties ir bankrotų laikais, ieškančio išeities žmogaus pozoje. Pjesės veiksmas sukasi aplink „našlę su duobutėmis skruostuose“ Jeleną Popovą, nuoširdžiai gedinčią savo mirusio vyro. Vieną dieną našlės sielvartą nutraukia į namus įžengęs „nesenas žemvaldys“, mirusio vyro kreditorius Grigorijus Smirnovas. Skolų išieškojimo ir tiesos suvokimo procesas priveda iki aistringo konflikto, kai vienas į kitą nutaikomi ginklai. Tačiau šioje humoreskoje iššaunamos ne kulkos, o staiga užgimusios meilės strėlės, juk nuo meilės iki neapykantos – tik vienas žingsnis.

,,Theatrum Indigum“ (lot. reikalingas teatras) trupei vadovaujanti F.Feiferė spektakliu A.Čechovo „Meška“ siūlo pažvelgti į save iš šalies. „Apgaulė ir veidmainiškumas – kasdienybės kaukės, kurias nuplėšus, būtų nemalonu su savimi susitikti. A.Čechovas tarsi lyginamasis matas - kaip toli nuėjome, pamynę pagarbą vienas kitam“, - mano režisierė.

Nauja profesionalaus teatro trupė susiformavo, kai Laima Adomaitienė, dabar Felicija Feiferė (daugeliui žinomos studijos „Aglija“ režisierė) LMTA išleido savo auklėtinių kursą ir pakvietė dalį studentų – magistrantų, po studijų burtis po ,,Theatrum Indigum“ ženklu. Šio ženklo reikšmė – „būti reikalingam“. Šiandien suprantame teatrą kaip taupų ir talpų – branginantį žiūrovo laiką, kalbantį apie vertybes, siekiantį tobulėti, dvasingą meną, ieškantį dialogo su žiūrovu.

Spektaklis A.Čechovas „Meška“ bus rodomas balandžio 30 d. 19 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje. Vaidina: Jelena Orlova, Igoris Abramovičius, Jonas Rimeika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją