Dieną, kai idiliškame Stratforde prie Eivono gros muzika, vyks spektakliai, šokiai ir gatvių paradai, užbaigs eisena prie W. Shakespeare'o kapo ir fejerverkai.

Kai kurie geriausi Britanijos aktoriai grįžta į šio miesto Karališkąjį Shakespeare'o teatrą suvaidinti garsiausių jo scenų specialiame šou per metines balandžio 23-iąją.

„Oskarų“ laureatės Judi Dench ir Helen Mirren vadovauja šiam šou, „Shakespeare Live!“, kuriame taip pat dalyvaus Ianas McKellenas, Benedictas Cumberbatchas, Antony Sheras, Josephas Fiennesas ir Davidas Suchet.

Į šou, kurį tiesiogiai transliuos britų televizija ir kino teatrai visoje Europoje, atvyks sosto įpėdinis princas Charlesas.

„Tai bus absoliutus pasilinksminimas, tikras šventės jausmas, – sakė Geraldine Collinge, Karališkosios Shakespeare'o trupės (RSC) renginių ir parodų direktorė. – Tai logistinis iššūkis, kaip ir didelis meninis (iššūkis)“.

Centrinėje Anglijoje esantis Stratfordas prie Eivono, kuriame gyvena 27 tūkst. gyventojų, kasmet priima po beveik 5 mln. lankytojų, atvykstančių aplankyti vietų, kur W.Shakespeare'as gimė, gyveno, rašė ir mirė.

„Esi Shakespeare'o tiglyje“, – sakė Cyrilas Nri, vaidinantis nenuoramą Polonijų dabartiniame RSC „Hamleto“ pastatyme jos tūkstančio vietų teatre.

„Atvykti vaidinti kaip tik į tą vietą, kur jis gimė, tiesiog tobula, – sakė jis AFP savo persirengimo kambaryje, prieš eidamas į sceną. – Kaip aktoriui, tai – zenitas“.

Šis 54 metų scenos ir televizijos veteranas sakė, kad W.Shakespeare'as išlieka aktualus, nes jo darbai kalba apie amžinuosius žmogaus jausmus.

„Shakespeare'as nesijaudina dėl laiko; jis – amžinas. Gali būti 400 metų, gali būti ketveri metai, gali būti keturios valandos, – sakė C.Nri. – jis per tuos 400 metų niekada nebuvo praradęs savo aktualumo. Jis viską atrado ir sprendė visas iki vienos situacijas“.

Dubletas ir hosai

Stratfordo gatvėse rikiuojasi juodai balti Tiudorų laikų fachverkiniai namai, visur matyti šio miesto garsiojo sūnaus pėdsakai.

Iki 5 tūkst. žmonių per dieną apsilanko šeimos name Henlio gatvėje, kur poetas augo, ir vaikšto tomis pačiomis grindų lentomis miegamajame, kuriame, kaip manoma, jis 1564 metais gimė.

Paulas Edmondsonas, vadovaujantis namą prižiūrinčio labdaros fondo „Shakespeare Birthplace Trust“ tyrimams, sakė, kad dėl W.Shakespeare'o darbų gelmės pasaulis ir toliau žavėsis tokiomis pjesėmis kaip „Romeo ir Džuljeta“, „Makbetas“ ir „Vasarvidžio nakties sapnas“.

„Shakespeare'as yra vienas didžiausių kada nors gyvenusių rašytojų, – sakė jis. – Stipriausi jausmai, kuriuos jaučiame kaip žmonės, mūsų baimės ir mūsų abejonės, Shakespeare'o yra išreikštos per virtinę jo veikėjų“.
Kvapiame šeimos namo darželyje grupelė profesionalių aktorių vaidina scenas iš dainiaus pjesių.

Dubletu ir hosais vilkintis Louisas Osborne'as deklamuoja garsųjį Hamleto monologą „Būti ar nebūti“.

„Būti Shakespeare'o gimimo vietoje, deklamuoti Shakespeare'ą – tai tikrąja to žodžio prasme svajonė“, – sakė šis 25 metų aktorius.

Užkeikimas ir kapo paslaptis

W.Shakespeare'as yra palaidotas Švč.Trejybės bažnyčioje, keli žingsniai nuo krikštyklos, kurioje buvo pakrikštytas.

Maždaug po 250 tūkst. žmonių per metus ateina pamatyti jo kapo ir bažnyčia turi lankstinukų lankytojams 25-iomis kalbomis. Turistai fotografuoja mobiliaisiais telefonais, užsuka vietos parapijiečiai.

„Vyksta daug dalykų, visi susiję su Williamu Shakespeare'u, bet tuo pačiu metu mes esame normali parapijinė bažnyčia su jungtuvėmis ir laidotuvėmis“, – sakė vietos vikaras Steve'as Bate'as.

Paprastame W.Shakespeare'o antkapio akmenyje yra iškaltas užkeikimas nejudinti jo kaulų.

Naudodamiesi radiolokatoriumi archeologai praėjusį mėnesį nustatė, kad jis yra palaidotas maždaug metro gylyje, tikriausiai susuptas į įkapes, o ne karste.

Svarbu tai, kad jie aptiko kažkokį pažeidimą kapo galvūgalyje, kuris privertė archeologus dar kartą atkreipti dėmesį į seną istoriją apie pavogtą W.Shakespeare'o kaukolę.

„Ir toliau gerbiame jo norą, kad kapas nebūtų judinamas“, – sakė vikaras, žvelgdamas į antkapinę plokštę.

„Kaip tiksliai viskas yra ten, po (ja), nežinome. Tai liks paslaptis“, – pridūrė jis.