Susumavus slapto ekspertų komisijos balsavimo rezultatus jie surinko vienodą balų skaičių. Taigi rusų kritikai ir teatralai geriausiais pripažino Eimunto Nekrošiaus Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre sukurtą spektaklį pagal A.Puškino istorinę dramą „Borisas Godunovas“ ir režisieriaus Heiner Goebbels spektaklį „Kai kalnas pakeitė savo rūbą“ sukurtą Vokietijos festivaliui „RuhrTrienale“ drauge su Slovėnijos vokaliniu teatru „Carmina Slovenica“.

H.Goebbels yra žinomas ir Lietuvos teatro gerbėjams – Vilniuje buvo vaidinami jo spektakliai „Eraritjaritjaka“ ir „Max Black arba 62 būdai pasiremti galvą ranka“.

E.Nekrošiaus „Boriso Godunovo“ premjera tapo išskirtiniu sezono įvykiu ir Lietuvoje. Pirmą kartą po daugelio metų režisierius kūrė spektaklį Lietuvoje ne Teatre „Meno Fortas“. Spektaklyje įspūdingus vaidmenis kuria aktoriai S.Trepulis, M.Repšys, D.Gavenonis, R.Vilkaitis, A.Sakalauskas, M.Vaičiulytė, E.Latėnaitė ir kiti. Deja nė vienas jų nesulaukė deramo lietuviškųjų „Auksinių scenos kryžių“ dalybų ekspertų dėmesio.

Rusijoje spektaklis buvo parodytas 2015 metų rudenį „Baltijskij Dom“ festivalyje Sankt Peterburge ir festivalyje „Stanislavskio sezonai“ Maskvoje. Įdomu ir tai, kad šiuolaikinio teatro žinovai atkreipė dėmesį į lietuviškąją rusų klasikinės dramos inscenizaciją, nors praėjusiame sezone Maskvoje savo „Boriso Godunovo“ versijas pristatė tokie madingi režisieriai, kaip K.Bogomolovas „Lenkom“ teatre ir P.Štainas teatre „Et Cetera“.

„Auksinės Kaukės“ prizą E.Nekrošiaus asistentui Taurui Čižui įteikė garsus aktorius Igoris Gordinas, pripažinęs, kad jam tai yra didelė garbė, nes jis dirbo režisieriaus spektakliuose „Vyšnių Sodas“ ir „Kaligulą“ sukurtuose Maskvoje.

Vilniečiai „Borisą Godunovą“ Nacionalinio teatro scenoje šį sezoną dar gali išvysti Gegužės 26 ir Birželio 16 dienomis. O Eimunto Nekrošiaus Teatras „Meno Fortas“ prieš išvykdamas į festivalius Italijoje ir Rumunijoje kviečia vilniečius Balandžio 29 d. į „Jobo Knygą“, o Gegužės 13 d. į „Bado Meistrą“.

Kauniečiai, jau šį šeštadienį, Balandžio 23 d. pamatys F.Kafkos „Bado Meistrą“ Girstučio kultūros centre vykstančiame festivalyje „Lietuvos teatrų pavasaris“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją