Šį 400 metų senumo paveikslą pietvakariniame Tulūzos mieste esančio namo savininkai rado nusprendę taisyti prakiurusį namo stogą.

Didžiulė drobė, kurioje vaizduojama scena iš apokrifo „Juditos knyga“ ir kurioje judėjų herojė Judita nukerta galvą priešų karvedžiui Holofernui, yra nepaprastai gerai išsilaikiusi. Manoma, kad ji galėjo būti tapyta 1600–1610 metais.

Vienas ekspertų Ericas Turquinas antradienį žurnalistams sakė, kad drobės vertė gali siekti net 120 mln. eurų. Pasak jo, „be klaidų ir tvirta ranka nutapytame“ paveiksle galima įžvelgti „Caravaggio būdingą šviesą ir energiją“.

Nors kai kurie kiti ekspertai turi abejonių dėl šio darbo autorystės, E.Turquiną palaiko Caravaggio darbų ekspertas Nicola Spinosa (Nikolia Spinoza), buvęsi Neapolio muziejaus direktorius.

Ekspertų vertinimo lape, su kuriuo susipažino agentūra AFP, N.Spinosa rašo: „Reikia pripažinti, kad ši drobė, kuri yra analizuojama, yra tikras Lombardijos miesto originalas, beveik neabejotinai identifikuojamas, net ir neturint jokių apčiuopiamų ir neginčijamų įrodymų“.

Prancūzijos kultūros ministras įtraukė šią drobę į eksportuoti draudžiamų meno kūrinių sąrašą po to, kai jį tris savaites studijavo Luvro muziejaus eskpertai.

Ministerijos pranešime sakoma, kad šis paveikslas turi likti Prancūzijos žemėje „kaip labai svarbus karavadžiškas darbas, kurio istorija ir autorystė dar galutiniai neištirta“.

Pasak E.Turquino, kai „kurie rimti“ meno istorikai „priskyrė šį darbą (Louisui) Finsonui“, Flamandų tapytojui ir Caravaggio mokiniui, kuris mirė 1617 metais.

Tačiau prancūzų apie meną rašantis laikraštis „Le Quotidien de l'Art“ pacitavo dar vieną Caravaggio ekspertę Mina Gregori (Miną Gregori), kuri pareiškė, kad paveikslas „nėra originalas“, tačiau pripažino „neginčijamą darbo kokybę“.

144 cm x 175 cm matmenų paveikslą 2014 metų balandį rado stogdengiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)