„Toska“ niekuomet nebuvo ramus ar patogus kūrinys. Nuo pat pirmųjų jos sukūrimo dienų operą lydėjo nerami Italija, nerami Europa. Todėl šiandien režisierės Dalios Ibelhauptaitės ir maestro Gintaro Rinkevičiaus pasirinkimas tampa itin logiškas ir įtikinamas.

„Toskos“ laikmetis pažymėtas Europoje nuvilnijusiais Napoleono karais, jų žiaurumu. Įspūdingos solistės Toskos ir kuklaus dailininko Kavaradosi meilės istorija klimpsta juos supančių politinių veikėjų, vedamų policijos vado Skarpijos, spąstuose. Visuomet aktualus klausimas: ką pirmiausia paaukotum tuomet, kai vienos aukos nepakanka, kuomet pagrindinis tave persekiojančių siekis yra sunaikinti tavo asmenybę? Jautri meno ir politikos jėgų tema šiame kūrinyje – ypatingai svarbi, skaudžiai primenanti, jog kultūra visuomet buvo vienas iš pagrindinių valdžios įrankių.

Vis dėlto neapsigaukite – VCO „Toska“ neliks uždaryta 19 amžiuje, bet ir nevilkės skinny džinsų. Veiksmo vieta – ta pati Italija, laikas – Antrasis pasaulinis karas. Šiandien dažnai linksniuojamas, prisimenamas ir baimę keliantis jau praeitas žmonijos etapas nenustoja dominti tiek istorikų, tiek politikų, tiek ir pačių menininkų. Ne veltui sakoma, jog atskiri laikotarpiai meno istorijoje turi išryškėjančias temas, - pastaruosius penkerius metus ne vienas ryškiausias Europos teatras, reaguodamas į pasaulinius įvykius, savo scenose vėl kėlė vėliavas su svastikomis, klausdami, ar ne ten mes grįžtame?

G. Puccini – ypatingai svarbus kompozitorius „bohemiečiams“. Su jo „Bohema“ prasidėjo netrukus jau dešimtmetį skaičiuosiantis D. Ibelhauptaitės ir G. Rinkevičiaus tandemas. Neatsitiktinai, užbaigiant 9-ąjį sezoną, kūrėjai imasi jau trečiosios Puccini operos savo kelyje ir tiki, jog šį kartą jau nebe studentiškas, žymiai aštresnis kūrinys repertuare pakeis legendinę „Bohemą“ ir taps kolektyvo brandos atspindžiu.

Muzikinis vadovas, dirigentas – Gintaras Rinkevičius, režisierė – Dalia Ibelhauptaitė, scenografas – Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkas – Jon Morrell. Solistai: Sandra Janušaitė, Kostas Smoriginas, Almas Švilpa, Tadas Girininkas ir kiti. Atlieka – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)