Pagrindinė festivalio misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų meno žanrų kūrėjus bei skirtingų regionų ir valstybių meninę patirtį ir saviraišką. Kartu tai ir galimybė atverti naujas kultūrines erdves, kūrybiniais projektais apgyvendinant kadaise buvusias urbanistinės ir pramoninės paskirties teritorijas.

Pagrindinė festivalį vienijanti koncepcija sietina su paribio zonos geografinėmis ir metafizinėmis interpretacijomis - Lietuvos kaip Vidurio Europos paribio, Klaipėdos kaip Lietuvos paribio, paties uosto kaip savotiško miesto paribio ir jūros bei sausumos sankirtos kategorijomis. Paribio zonoms priskirtinas ir pats menas, kūryba, nuolat traktuojama kaip tam tikra ribinė žmogaus veikla, priebėga nuo kasdienybės.

Paribio samprata įkūnijama ir festivalio charakteryje, kur, nepaisydami tradicinių meno šakų ribų, sąveikauja skirtingi žanrai, raiškos, idėjos. Šiemet festivalyje pristatoma šiuolaikinio teatro, modernaus šokio, muzikos ir dailės kūrėjų bei jų grupių programa.

Choreografų flangui „Plartformoje” atstovaus jungtinė Lietuvos choreografų programa, kurioje savo darbus pristatys V. Jankauskas, A. Katinas, E. Skundytė bei vienos garsiausių pasaulyje Roterdamo šokio akademijos (Nyderlandai) absolventų darbų kolekcija. Pastarąją į Lietuvą atsivežti padeda Karališkoji Nyderlandų Ambasada, o tarp kūrėjų savo darbus pristatys ir vienintelė šioje akademijoje studijavusi lietuvaitė – klaipėdietė Agnija Šeiko-Sarulienė.

Šiuolaikinio teatro pastatymus pristato Audronio Liugos produkcija bei „Menų spaustuvė”. Pastaroji Klaipėdoje parodys Aido Giniočio režisuotą spektaklį „Atviras ratas”, o A. Liugos produkcija – du režisieriaus Cezario Graužinio darbus: vokiečių dramaturgo Rolando Schimmelpfennigo pjesę “Arabiška naktis” ir patį naujausią kūrinį, ką tik pristatytą festivalyje „Naujosios dramos akcija’05” Vilniuje – šiuolaikinės britų dramaturgijos lyderio Martino Crimpo pjesę „Pasikėsinimai į ją”. Ši pjesė – tai bandymas suvokti šiandieninio jauno žmogaus maišto prieš jį supantį pasaulį priežastis ir priemones bei tolimesnis “Cezario grupė” eksperimentas, pagrįstas principu, jog spektaklis vyksta ne scenoje, bet žiūrovų vaizduotėje.

Muzikos žanrui festivalyje atstovaus Švedijos atstovų duetas – Biggi Vinkeloe (saksofonas ir fleita) bei Donald Robinson (būgnai). Džiazo pasaulyje aukštai vertinami muzikantai, ilgamečiai daugelio džiazo festivalių dalyviai, išleidę ne vieną įrašų plokštelę ir aktyviai bendradarbiaujantys su šokio, teatro, dailės kūrėjais, klausytojus kerės virtuoziškomis džiazo improvizacijų galimybėmis. Netikėtais kūrybiniais rakursais ir eksperimentine dvasia turėtų sužavėti ir žinomas Klaipėdos performansų meistras Benas Šarka, festivalyje pristatysiantis savo naujausią monospektaklį „Iki galo, kiaurai“.

Festivalyje dalyvaus ir šiuolaikinės dailės plastiką eksploatuojantys Lietuvos ir užsienio menininkai. Piliavietės teritorijoje ir senajame pilies bokšte visas tris festivalio dienas bus eksponuojami Arvydo Žalpio (Kaunas), Simo Dūdos (Vilnius), Jurgio Malinausko (Klaipėda) erdviniai objektai ir instaliacijos, o jachtų elingo patalpose – dviejų Vengrijos menininkų, János Sugár ir Hajnal Németh, video instaliacijos. Sekmadienį žiūrovai galės pamatyti specialią dešimties trumpametražių filmų programą „Moving North”. Kiekvienas filmukas – tai atskiras įvairių Skandinavijos šalių kinomenininkų pasakojimas apie šokį, tyrinėjant judesio ir erdvės santykius ir atskleidžiant kartais jumoristišką, kartais vizualiai įtaigų choreografijos polėkį.

Festivalio atidarymas - liepos 22 d., 18:30 val., bilietus į festivalio teatro ir šokio renginius bus galima įsigyti internete ir specialiose Bilietai.lt platinimo vietose (įėjimas į kitus festivalio renginius nemokamas). Daugiau informacijos apie festivalį: www.eb.lt ir www.zuviesakis.lt .

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją