Vasario viduryje penkioms šalies leidykloms pateikus ieškinį Vilniaus apygardos teismui dėl autorių teisių pažeidimo portale visosknygos.com ir pradėjus kurti precedentą Lietuvos teisinėje sistemoje, kilo diskusija apie tai, kaip apskritai mažinti piratavimo mastą šalyje.

Lietuvos leidėjų asociacijos vadovė Aida Dobkevičiūtė teigia, kad Knygų mugėje vyksiančios diskusijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į knygų piratavimo problemą.

„Ši problema aktuali visame pasaulyje. Visuomenėje vis dar trūksta suvokimo, kad nelegaliai siunčiantis knygas internete, daromas nusikaltimas, tolygus realiai vagystei. Manome, kad reikia didinti žmonių sąmoningumą, suvokimą, kad už knygas reikia mokėti taip pat, kaip už kitus daiktus, bei didinti knygų prieinamumą bibliotekose, kur knygas galima skaityti nemokamai, bet legaliai“, - teigia ji.

Rašytojų poziciją diskusijoje atstovausiantis žurnalistas, knygų „Vilko valanda“ ir „Maro diena“ autorius Andrius Tapinas teigia, kad griežtesnės bausmės piratavimo nestabdytų. Jo teigimu, kovoti su knygų vagystėmis gali padėti tik didesnis visuomenės sąmoningumas.

Žmonės, kurie nelegaliai siunčiasi knygas internete, tikriausiai supranta, kad daro nusikaltimą, bet tai jų nesustabdo. Tai yra tamsioji interneto pusė – viskas, ką lengvai galima rasti internete, atrodo, turėtų būti nemokama. Visgi, manau, kad piratavimą labiausiai galėtų stabdyti edukacija – visuomenės sąmoningumo didinimas“, - teigia jis.

Dalyvauti diskusijoje kviečiami visi Knygų mugės lankytojai. Renginys vyks šiandien, penktadienį, Forume - LRT studijoje, 18.20 val. Diskusijoje dalyvaus Aida Dobkevičiūtė (Lietuvos leidėjų asociacija), Arvydas Andrijauskas, (Alma littera), Andrius Tapinas (rašytojas, žurnalistas). Renginį moderuos Aidas Puklevičius.

Primename, kad leidyklos „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo kreipėsi po to, kai interneto portale Visosknygos.com, neturint leidyklų ir autorių sutikimo naudoti ar atgaminti kūrinius, buvo neteisėtai talpinamos elektroninių knygų kopijos. Sumokėję nustatytą mokestį, portale užsiregistravę vartotojai įgydavo galimybę neribotai siųstis el. knygas. Tokiu būdu portalo valdytojas, neturėdamas teisės į kūrinius, pelnėsi iš juos įsigijusių vartotojų.

Portale Visosknygos.com buvo talpinama daugiau nei 400 leidyklų „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ išleistų knygų. Preliminariai skaičiuojama, kad autorių teisių savininkams padaryta žala gali siekti apie 225 tūkst. EUR. Iš portalo valdytojo preliminariai siekiama prisiteisti 20 tūkst. EUR dydžio kompensaciją.

Knygų mugės akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)