„Spektaklio turinys kvies susimąstyti apie grožio prigimtį ir likimą. Šios filosofinės, alegorinės pasakos pagrindinės temos – tai grožio netektis, platoniška meilė, pasiaukojimas. Oscaras Wilde‘as gina nesavanaudiškus ir kitiems gerą teikiančius poelgius, mus tobulinančias vertybes. Jo itin estetiškai išrankus pasaulėvaizdis, talpinantis meilės ir netekties, amžinybės ir mirties, turto ir skurdo kontrastus, atveria pasaulį kaip teatrą, kurio pasakojimo centre atsiduria stebuklinga skulptūros ir paukščio kelionės į pomirtinį pasaulį paslaptis. Kurdami spektaklį apmąstome ribų neturintį pagrindinių personažų pasiaukojimą, permąstome grožio, gėrio ir teisingumo idėjas. Grožis ir jo apraiškų paieška – mūsų stipriausias teatrinis burtas. „Laimingasis princas“ – tai magijos manifestacija prieš šiandienos geležies amžių“, – sako Povilas Makauskas.

Anglų rašytojo Oscaro Wilde‘o vardą pasaulyje išgarsino pjesės, aforizmai, romanas „Doriano Grėjaus portretas“ ir alegorinės pasakos. Jų rinkinys „Laimingasis princas ir kitos pasakos“ pirmą kartą buvo išleistas 1888 metų pavasarį.

Pasakoje „Laimingasis princas“ išryškėja keli motyvai. Pirmiausia – išorinio blizgesio menkumas bei tikros meilės ir pasiaukojimo grožis, kurie pasakoje iškyla kaip svarbiausios vertybės. Čia taip pat svarstoma apie tai, kad laimės sąvoka yra labai sąlyginė. Laimė bevertė, jei nemoki ja dalintis su kitais, nes ne tik safyras, rubinas ar aukso gabalėlis gali sutekti džiaugsmo – ne mažiau reikšminga karščiuojančiam vaikui pajusti paukštelio sparnų keliamą vėsą.

Nors „Laimingasis princas“ statomas pasakos motyvais, kūrėjai sako, kad spektaklis visų pirma skiriamas vyresnei auditorijai – paaugliams ir suaugusiems. „Laimingojo princo“ scenografiją kurti P. Makauskas pakvietė pripažintą menininkę Juliją Skuratovą, garsėjančią lėlių teatro sprendimais dramos teatre. Menininkė kuria Lietuvoje ir užsienyje, ją ypač išgarsino bendradarbiavimas su režisieriumi Gintaru Varnu (Claudio Monteverdžio operos „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ bei „Nedėkingųjų šokis“). Dekoracijos, vaizdo projekcijos, originalūs sceniniai sprendimai bus labai svarbi ir spektaklio „Laimingasis princas“ dalis.

Daug dėmesio scenografinėms detalėms, lėlėms ir marionetėms režisierius skyrė ir ankstesniame savo darbe – spektaklyje „YOLO“, kurį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pristatė 2014 metų rugsėjį. Tuo metu kritika rašė: „Spektaklis YOLO neabejotinai yra reikšmingas Lietuvos teatro įvykis, vertinant originalią ir paveikią kūrinio meninę formą bei aktualią tematiką. Teatro meno kūrinys YOLO publikai pristatytas pačiu laiku, kol dar yra vilties, kad sužadintas žmonių sąmoningumas nugalės įsivyravusį abejingumą, leidžiantį reikštis visuotiniam smurtui.“ (Ieva Tumonavičiūtė, „Spektaklis YOLO – aliarmas miegančiam mūsų sąmoningumui“).

„Laimingojo princo“ choreografiją kurs Denisas Kolomyckis, vaizdo projekcijas – Dominyka Kačonaitė, vaidmenis – Aidas Jurgaitis, Arnas Danusas, Denisas Kolomyckis, Karolis Kasperavičius, Arūnas Vozbutas, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė.

Spektaklis „Laimingasis princas“ yra Lietuvos nacionalinio dramos teatro organizuojamos Jaunųjų menininkų skatinimo programos dalis. Šios programos tikslas – pristatyti jaunosios kartos perspektyvių režisierių darbus LNDT scenoje, siekiant skatinti ir brandinti jaunus šalies teatro menininkus bei ieškoti dialogo su jaunąja žiūrovų karta. Pradedantys režisieriai skatinami naudotis galimybe pristatyti savo darbus teatro scenoje ir ieškoti inovatyvių formų savo idėjoms, eksperimentuoti teatro, kino ir skaitmeninių medijų srityse. Pirmojo programos etapo metu bus pristatytas Povilo Makausko „Laimingasis princas“ ir naujas Kamilės Gudmonaitės spektaklis, kurio premjera numatoma 2016 metų gegužę.

„Norėtume pabrėžti būtinybę suteikti erdvę ir finansines galimybes jauniesiems teatro kūrėjams ieškoti savo teatrinės kalbos, kurti spektaklius, kviečiančius į dialogą visuomenę ir teatro bendruomenę bei skatinti žiūrovų pasitikėjimą pradedančių kūrėjų gebėjimais, tikėjimą jų perspektyvumu kuriant šiuolaikinį teatro meną“, – sako Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis.

„Laimingojo princo“ premjera Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje vyks balandžio 9, 10 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją