Viešnios iš svetur - garsenybės ne tik savo šalyse - Didžiojoje Britanijoje ir Rusijoje.

Britė Liusinda Raili (Lucinda Riley) - pasaulinių bestselerių autorė, garsėjanti istoriniais jausmų romanais. Skaitytojų ji pamėgta ir Lietuvoje, kai 2012 m. buvo išleistas romanas "Orchidėjų namai". Šiuo metu knygynuose - jau penkios L. Raili knygos. Be minėtos, išleistos "Levandų sodas", "Mergaitė ant jūros skardžio", visai naujos - "Septynios seserys. Majos istorija" ir "Vidurnakčio rožė". Mugės renginyje rašytoją kalbins žurnalistė, TV laidų vedėja Aistė Stonytė-Budzinauskienė.

Šeštadienį, vasario 27 d., vyks susitikimas ir su solidžiomis Rusijos literatūros premijomis apdovanota, skaitytojų mėgstama šeimos sagos "Lazario moterys" autore Marina Stepnova. Ką tik išleistas antrasis rašytojos romanas lietuvių kalba "Italų pamokos". Per keletą metų talentingosios rusės romanai buvo išleisti kone visose Europos šalyse ir Skandinavijoje. Su M. Stepnova knygų mugės renginyje kalbėsis prozininkė, eseistė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Giedra Radvilavičiūtė.

"Tyto alba" pakvies ir į penkis susitikimus su lietuvių rašytojais. Su literatūros meistrais - Sauliumi Šalteniu, Violeta Palčinskaite ir Danute Kalinauskaite bei dviem debiutantais - aštuoniolikmete Vaiva Vasiliauskaite ir lietuviško šnipų romano autoriumi Regimantu Dima.

Ilgąjį penktadienį, vasario 26 d., Vaikų scenoje vyks susitikimas su debiutinio romano kūrėja - gimnaziste iš Kauno Vaiva Vasiliauskaite. Jaunoji autorė, pradėjusi rašyti 12-os metų, pasakojimui apie savo bendraamžių gyvenimą pasirinko magiškosios fantastikos žanrą. Tačiau Vaivos romanas "Pabusk", kurio pagrindinė herojė Alisa turi garsiąją pirmtakę Alisą iš Stebuklų šalies, pasižymi ne tik stebukliniu, bet ir psichologiniu lygmeniu. Su autore apie pirmąją knygą kalbėsis knygų apžvalgininkas, žurnalistas, radijo kultūrinių laidų vedėjas Marijus Gailius ir menotyros dr. Jurgita Ludavičienė.

Regimantas Dima ir jo lietuviškas šnipų romanas "Vilniaus plovas" jau sukėlė aistrų ir tarp skaitytojų, ir tarp profesionalių vertintojų. Šnipų romanas ar ne? Romanas ar ne? O gal romanas su publicistikos elementais? Knygų mugėje bus galimybė iškilusius klausimus pateikti pačiam debiutantui R. Dimai.

Ilgąjį penktadienį bus susitikimų su patyrusiais literatūros meistrais. Romanas "Žydų karalaitės dienoraštis", naujausia Sauliaus Šaltenio knyga, jau sulaukė daugybės skaitytojų ir žinovų dėmesio. Kalbama, kad rašytojas į lietuvių literatūrą sugrįžta nešinas programiniu kūriniu, kuris pateikia kitokį požiūrį į praeities įvykius. Jame kalbama ne apie skriaudėjo padarytą žalą, o apie gebėjimą gyventi, džiaugtis gyvenimu, rasti viltį ir ją skleisti kitiems. Kodėl "Žydų karalaitės dienoraštis" - romanas apie meilę? Su rašytoju S. Šalteniu kalbėsis leidėja Lolita Varanavičienė.

Knygų mugėje bus pristatyta ir prozininkės Danutės Kalinauskaitės apsakymų knyga "Skersvėjų namai". "Esu detalės rašytoja. Iš vieno mažmožio galiu išvynioti personažo pasaulį. Tačiau man svarbios tik patirtos, užgyventos detalės. Ir savo, ir kitų tekstuose nemėgstu sugalvotų detalių, tokias labai greitai pajaučiu", - apie savo kūrybos ypatumus sako autorė.

Knygų mugėje Violeta Palčinskaitė, labiausiai žinoma kaip legendinių eilėraščių vaikams autorė, su bičiuliais nuo jaunystės laikų - rašytoju S. Šalteniu bei režisieriumi Gyčiu Padegimu ir leidėja L. Varanavičiene pristatys savo atsiminimų knygą "Atminties babilonai, arba Aš vejuos vasarą".

Pats pirmas šeštadienio - Nekasdienių susitikimų dienos - renginys - Kristinos Gudonytės romano paaugliams "Jie grįžta per pilnatį" pristatymas. Ką tik pasiekė žinia, kad romanas apdovanotas Patriotų premija. Rašytojos, aktorės, režisierės, dailininkės knyga dalyvauja ir Metų knygos rinkimuose. K. Gudonytė yra parašiusi jau keturias knygas paaugliams, dvi iš jų išrinktos Metų knygomis.

Knygos "Jie grįžta per pilnatį" vienas pagrindinių veikėjų - Vilnius, Renesanso ir šių laikų. Joje sutiksite ne tik šiuolaikinius paauglius, bet ir Žygimantą Augustą ir karalienę Boną, o vienas mįslingiausių knygos personažų gyvena jau 500 metų. Kaip radosi knyga, kokių nuotykių patyrė pati rašytoja, paauglystėje landžiodama po Vilniaus požemius? Renginyje dalyvaus vaikų ir paauglių literatūros žinovas, puikus pašnekovas Kęstutis Urba ir leidėja L. Varanavičienė.

Asmeniška, subjektyvi, netikėta... Taip apie visai neseniai išleistą dailės istoriko Vido Poškaus knygą sako tie, kurie spėjo ją perskaityti. Pastaraisiais metais išleista nemažai knygų apie Vilnių. V. Poškus pristatys savąją - "Nedingęs Vilnius: miesto akupunktūros".

Poezija turi išmušti žemę iš po kojų - kitu atveju ji pasmerkta būti balastu, fonu. Knyga "Adatos" primygtinai bloškia nesvarumo link: duria - aštrios ir smigios, svaigina - sklidinos poezijos opijaus", - taip apie naują - trečiąją - poeto Dainiaus Gintalo knygą sako poetas Gytis Norvilas.

Pats knygos "Adatos" autorius įsitikinęs, kad kartais reikia adatos, kad atsibustum iš snaudulio, savimeilės, abejingumo, kad išties gyventum.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją