Jame bus atspindėta kelių šimtmečių žydų gyvenimo Lenkijoje istorija, pagerbti garsūs iš Lenkijos kilę žydai - tarp jų ir režisierius Romanas Polanskis, kino prodiuseris Samuelis Goldwynas, pirmasis Izraelio ministras pirmininkas Davidas Ben Gurionas.

Muziejaus pastatą projektavo dar mažai žinomi suomių architektai Ilmaris Lahdelma ir Raineris Mahlamakis. Tai bus urvo pavidalo, asketiška, mėlyno stiklo išore, struktūra. Ji simbolizuoja Mozę, perskiriantį Raudonąją jūrą.

"Daugelis projektų buvo išvaizdūs iš išorės, bet mes norėjome ir kokio nors magiško vidaus. Šis projektas yra atviras, jis traukia žmones vidun", - aiškino projekto vadovas istorikas Jerzy Halbersztadtas.

Nuo pat komunistinio laikotarpio pabaigos Lenkija labai stengiasi gerinti santykius su Izraeliu - juk ir pokario metais, 1946-aisiais, čia buvo žydų pogromas, o 1968 metais - vykdoma antisemitinė kampanija, dėl kurios daugelis likusių žydų išvyko iš šalies.

Praėjus 12 metų nuo Stiveno Spilbergo filmo "Šindlerio sąrašas", kuris išgarsino pasaulyje Krokuvos miestą, tūkstančiai turistų kasmet atvyksta į Lenkiją aplankyti gerai išsilaikiusias buvusių Vokietijos nacių įrengtas koncentracijos stovyklas.

Lenkijos žydų bendruomenę 1939 metais, kai Adolfo Hitlerio kariuomenė įsiveržė į šalį, sudarė apie 3 milijonus žmonių, liko - tik apie 20 tūkstančių.

Muziejaus projekto rengėjai tikisi, kad jis kasmet pritrauks apie pusę milijono lankytojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją