"Aukščiausio lygio kameriniai orkestrai pasaulyje tapo retenybe, o jūs tokį turite, galite jį dar plačiau išgarsinti projektais, kurių niekas kitas nedaro. Lietuvos kamerinis orkestras turi gražią praeitį, puikią dabartį ir, tikiu, šaunią ateitį", - taip apie šį kolektyvą prieš metus kalbėjo su juo Vilniuje koncertavęs Berlyno simfoninio orkestro (Berliner Symphoniker) vyr. dirigentas Lioras Shambadalas.

Susižavėjęs mūsų orkestru, garsusis dirigentas iš karto ėmėsi idėjos būtent su šiuo kolektyvu įgyvendinti vieną savo sumanymų - atlikti nebaigtų W. A. Mozarto kūrinių fragmentus. Tad į savo tėvo gimtąjį Vilnių šįkart L. Shambadalas atvyksta būtent šio tikslo vedamas.

"Netrukus minėsime W. A. Mozarto gimimo 260-ąsias metines. Jis gyveno tik 36 metus ir parašė daugybę įvairių žanrų kūrinių. Tačiau yra apie 140 jo nebaigtų ir nepilnų kūrinių - tai atskiros dalys, eskizai, nuotrupos. Kompozitorius skubėjo kurti, gaudavo vis naujų užsakymų. Parašęs vieną dalį, atiduodavo natų perrašinėtojui, nesulaukęs - sukurdavo naują. Daug kas dingo dažnai keliaujant, kartais kurią nors opuso dalį orkestruodavo jo mokiniai. O šiais laikais kas drįstų kišti nagus prie W. A. Mozarto? Tai tas pat, kaip mėginti pabaigti Mikelandželo (Michelangelo) skulptūras! Todėl noriu atlikti tą V. A. Mocarto kūrybos dalelę tokią, kokia ji išliko. Teskamba", - sako dirigentas L. Shambadalas.

Neskambėjusius W. A. Mozarto kūrybos puslapius koncerte pristatys ir koncertą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Ne ką mažiau intriguojanti bus ir pirmoji koncerto dalis. Skambės Josepho Haydno koncertas violončelei ir orkestrui D-dur, o jį su LKO atliks solistas Kianas Soltanis. Austrijoje gimęs persų kilmės violončelininkas studijavo pas Ivaną Monighetti Bazelio muzikos akademijoje. Kelių tarptautinių konkursų laureatas K. Soltanis jau yra koncertavęs su Bazelio "Sinfonietta", Helsinkio ir Zagrebo filharmonijų, Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestrais, pianistu ir dirigentu Danieliu Barenboimu, kitais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)