Tarptautinė komisija juos vertino be užuolankų. Komisijos ketvertuką sudarė: legendinis britų muzikos vadybininkas Peteris Jenneris, dirbęs su Billiu Braggu, „The Clash“ ir „Pink Floyd“, daugiamilijoninę auditoriją pasiekiantis žiniasklaidos atstovas iš Baltarusijos Dmitrijus Bezkorovainas, 45-erius metus gyvuojančio, daugiau nei 180 tūkst. žmonių suburiančio Jungtinės Karalystės festivalio „Glastonbury“ vienas organizatorių Robas Scullis ir „Vilnius Music Week“ vadovas Lauras Lučiūnas.

„Net jei kūrybininkai yra gana jautrūs komentarams, šitas žaidimas – „tegul kiti pasako, ką galvoja apie tavo muziką“ yra mėgiamas daugelyje Europos „showcase“ festivalių. Tai yra naudinga patiems dalyviams, ir aš labai dėkoju visiems, kurie sutiko pasirodyti mūsų specialiame TV projekte, ryžosi atsistoti ant scenos ir išklausyti komentarus, kurie nebuvo vien švelnūs“, – kalbėjo L. Lučiūnas.

LRT filmavimo studijoje pasirodė Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos ir Danijos atlikėjai bei grupės. Nuotaikingai koncertą pradėjęs kolektyvas „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ P. Jenneriui sukėlė dvejopus jausmus: „Ar man patiko? Taip. Ar jie bus populiarūs tarptautiniu mastu? Ne. Yra tik keli sėkmingi komedijos pavyzdžiai muzikos rinkoje. Bet kokiu atveju, gerbiu už lietuvių kalbą.“

Pagarbą už lietuviškus tekstus jiems išreiškė ir velsietis R.Scullis, kurį pralinksmino ir pats pasirodymas, ir grupės pavadinimas. „Aš manau, kad tai tikrai veiktų Baltarusijoje. Mes žinome ne tik Kašpirovskį, bet ir Čiumaką. O toks gerai atliktas šou teikia džiaugsmą“, – pridūrė D. Bezkorovainas.

Suomė „The Hearing“, scenoje nusispyrusi batus ir vienu metu dirbusi visomis galūnėmis bei įstabiu vokalu, Dmitrijui taip pat paliko įspūdį: „Ji turi energiją, nuotaiką, savitą braižą.“

L. Lučiūnas pritarė, kad „ją lengva transportuoti“, nes tai yra vieno žmogaus orkestras, o festivalių organizatoriai visuomet taupo.

Dviese scenoje pasirodę danai „Felix De Luca“ privertė komisijos narius į taktą judinti galvas, net jei nėra hip hopo gerbėjai. Komisija juos pavadino „daug žadančiais“.

O štai lietuviai „The Roop“ su itin artistišku vokalistu Vaidotu Valiukevičiumi komisijai priminė roko operos fragmentą. „Tai nuskraidino mane atgal į 1970-uosius. Turėjau problemų, klausydamasis šios muzikos. Taip viskas svarbu, kad net nesupratau, apie ką. Tiesiog ne mano arbatos puodelis. O aš esu anglas, todėl man tai svarbu“, – kalbėjo P. Jenneris.

Dmitrijus jam paprieštaravo, esą muzika neturi būti tik konceptuali, ar tik melodinga. Jam patiko vokalisto ekspresija. „Jūs klausiate – apie ką tai? Apie merginų užkariavimą!“ – teigė baltarusis.

Scenoje pasirodžiusi grupė „Garbanotas bosistas“ užgavo jautrias P. Jennerio sielos stygas: „Mane trenkė „Pink Floyd“ žaibas. Manau, jums puikiai sekėsi, bet aš asmeniškai jaučiau mirties bučinius. Nežinau, ar jus toliau lydės sėkmė, bet man labai patiko.“

„Glastonbury“ festivalio atstovas taip pat prisipažino, kad „Garbanoto bosisto“ mielai būtų klausęsis ilgiau. „Tai sukūrė atmosferą“, – teigė Robas.

Didžiųjų festivalių scenas jau išbandžiusius latvius „Triana Park“ su efektinga blondine priešakyje Robas pagyrė už puikią anglų kalbą. „Tai skambėjo labai natūraliai“, – pastebėjo komisijos narys iš Velso. „Jūs grojote gerai, dainavote gerai. Beliktų pasispausti dainų rašyme ir viskas bus neblogai“, – palinkėjo P. Jenneris.

Estų grupės „Junk Riot“ rokas visiems komisijos nariams paliko gerą įspūdį. „Tik muzikantai turėtų būtų tokie pat žvalūs kaip vokalistas“, – išskyrė Dmitrijus.

Renginį vainikavo žinomo Lietuvos muzikos prodiuserio Leono Somovo ir švedų atlikėjų elektroninės muzikos projektas „Highly Sedated“. „Aš šokau kartu su jais, man patiko vibruojantis bosas. Daugiau boso!“ – nykščius į viršų kėlė R. Scullis. „Klube jie tikrai uždegtų“, – pritarė delegatas iš Baltarusijos.

„Aš visiškai nenutuokiu, kas šiuo metu vyksta klubuose. Vakaroju prie televizoriaus su šlepetėmis. Bet jie buvo puikūs“, – teigė Peteris. Šiam garbingo amžiaus komisijos nariui „Highly Sedated“ pažadėjo, kad pasiims jį kartu į klubus.

Filmavimo pabaigoje P. Jenneris dar kartą padėkojo „nekasdieniškai“ skambėjusiems „Highly Sedated“, „Junk Riot“ ir „Garbanotam bosistui“. „Daug smagumo ir malonumo suteikė ir „Antikva....Kašpi...“, na jūs žinote, ką aš turiu omeny“, – juokdamasis lietuvišką pavadinimą pabandė perskaityti britas.

Komplimentų sulaukė ir LRT televizija. „Patikėkite, aš jau esu iš juodosios lagūnos, per savo gyvenimą dalyvavau daugybėje televizijos įrašų ir įprastai vengiu jų, nes tokiuose filmavimuose grupės būna klaikiai įgarsintos, viskas trunka beprotiškai ilgai ir nuobodžiai. O čia, LRT studijoje, jaučiausi kaip gerame koncerte, kuriame viskas vyko dinamiškai, sklandžiai ir skambėjo puikiai. Sveikinu jūsų profesionalumą“, – teigė buvęs „Pink Floyd“ vadybininkas.

Šį savaitgalį „Vilnius Music Week 2015“ dalimi tapo daugiau nei 30 grupių iš Europos. Festivalio rengėjai dėkoja visiems muzikantams ir jų pasirodymus organizavusiems klubams „Liverpool Bar“, „Vienuolio Pub“ bei menų fabrikui „Loftas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)