Saulius Petreikis - Lietuvos publikai žinomas kaip „Žmogus - orkestras“, naują albumą įrašė Škotijoje kartu su grupe „The Unit 7 Allstars”, o Lietuvos publikai jį pateikia jau subūręs savo orkestrą.

Paprašytas plačiau papasakoti apie „Lowlands“ albume sudėtus kūrinius S. Petreikis atskleidė, jog jo supratimu, būtent tai ir yra tikrieji „World“ muzikos grynuoliai, - skirtingų tautų bei kultūrų susijungimas, pateiktas per autorinę prizmę.

„Lowlands“ noriu parodyti pasauliui, kad kartu su trimitu, zurna, duduku, vistlu, bansūri fleita, gali derėti birbynė, skudučiai, kanklės. Kad šiais instrumentais taip pat galima groti pačią įvairiausią muziką.“ - dėstė kompozitorius.

„Aukštumos, lygumos, žemumos“ - tai užkoduota muzikinė kelionė, kurios ištakos prasideda nuo Škotijos kalnų bei nepakartojamų peizažų.

Besiskleidžianti kalnų ramybė įkvėpia, tačiau neapsiriboja vien tik Škotijos gamta. Lyriškumo atspalvių prideda kelionė link namų per lygumas, o vainikuojančiu akcentu tampa gimtieji S.Petreikio namai - Žemaitija.

Nenuostabu, kad šios kosmopolitiškos muzikos atsiradimo procesas tiesiog netilpo vienoje šalyje - idėja gimė Škotijoje, kuomet S. Petreikis prieš trejetą metų keliaudamas susipažino su vietos grupe. Įrašius kelis kūrinius keliaujant tarp Škotijos ir Lietuvos, muzikinė geografija prasiplėtė - dalis albumo buvo įrašyta Rygoje, kartu su profesionaliu dafo (persiškas perkusinis instrumentas) muzikantu ir vokalistu Hamidreza Rahbaralamu. Greta pasaulinio lygio atlikėjų galima išgirsti ir Platelių mokyklos vaikų chorą.

Iš viso prie albume skambančių kūrinių prisidėjo daugiau nei 19 muzikų iš įvairių pasaulio kampelių, - „Tiesiog pajutau akimirką, kuomet skambesių manyje tapo taip daug, kad nebegalėjau apriboti jų vien Škotija ir Lietuva, tačiau galutinis rezultatas džiugina. Tikrai galiu pasakyti, kad atradau unikalią „World“ muzikos simfoniją, kur kiekviena nata, atlikėjas ar instrumentas turi savo unikalią, nepakeičiamą vietą.“ – šypsodamasis džiaugėsi autorius.

Pirmą kartą oficialiai Vilniuje pristatomi kūriniai - sodrūs ir išbrandinti, tačiau nepraradę laisvės ir nevaržomo žaismingumo.

Pasirengimas koncertui vyksta jau pusę metų, tačiau įskaitant kūrybinį procesą galima traktuoti, kad tai jau trunka dvejus metus. Pasak S. Petreikio tai buvo geras laikas, kuomet kolektyvas turėjo laiko „susigroti“, kiekvienas jo narys atrasti savo vietą bei unikalų balsą, todėl Filharmonijoje vyksiantis koncertas patenkins net labiausiai išlepusio klausytojo skonį.

„SP Orchestra“ - netradicinis orkestras, kurį sudaro devyni muzikos pasaulyje gerai žinomi atlikėjai. Koncerto metu daugiabalses instrumentines kompozicijas papildys „Gospel“ choras.

Stilistine bei nuotaikų įvairove turtingos muzikinės kompozicijos žada dar labiau nustebinti klausytojus sąskambiu su Filharmonijos skliautais.

„Labai daug padiktuoja pati erdvė, nes bus laviruojama tarp trapumo ir džentelmeniškumo, didingumo. Nes ši salė yra viena gražiausių ir įspūdingiausių visoje Lietuvoje.“, - vietos pasirinkimą albumo pristatymui aiškino Saulius Petreikis.

Visi šie vakaro akcentai žada nepakartojamą muzikinį užkalbėjimą, kurį pats charizmatiškasis muzikas filosofiškai prilygina pasaulio medžiui, kurio šakos kerojasi įvairių tautų muzikos balsais, kviečia pasinerti į potyrius, grakščiai varijuojančius nuo archetipinių ritmų iki intensyvių, stiprių ir įtraukiančių derinių.

Sauliaus Petreikio debiutinio albumo “Lowlands” pristatymo koncertas “Aukštumos. Lygumos. Žemumos”, gruodžio 28 d. 19 val., Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)