Visi renginiai – nemokami.

Magdos Goebbels batais per lenkų patirtis

Lapkričio 24 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Studijoje vyks Sebastiano Majewskio ir Andreaso Pilgrimo parašytos pjesės „Dešinys kairys su kulniuku“ skaitymas, režisuotas Kirilo Glušajevo. „Mus apkaltino / tik dėl to / kad nesudegėm“ – lietuvių aktorių Tado Gryn ir Oneidos Kunsungos balsais pasakos dešinys ir kairys, du juodi bateliai aukštu kulnu: „ir dar nutarė / kad mes prisidėjome / prie tautos / išnaikinimo / mes / Magdos Goebbels batai“.

„Andreaso Pilgrimo ir Sebastiano Majewskio pjesė „Kairys dešinys su kulniuku“ – tai šių lenkų kūrėjų vadinamosios „Goebbelso trilogijos" antroji dalis, kurioje du Trečiojo Reicho propagandos ministro žmonos bateliai žaismingai papasakoja savo – ar veikiau savo šeimininkų bei juos supusios kultūrinės ir politinės terpės – gyvenimo istoriją nuo karo pabaigos iki pat radikalių dešiniųjų jėgų atgimimu paženklintos lenkų šiandienos, – pasakoja muzikalią ir kontroversišką lenkų dramaturgų pjesę vertęs lietuvių teatrologas Andrius Jevsejevas, puikiai pažįstantis lenkų teatro kontekstą, – be to, tai ryškus atspindys kur kas didesnio pastarojo dešimtmečio Lenkijos teatro visuotinio projekto, kurio esmė – scenoje apmąstyti, įvertinti ir reflektuoti skausmingas bei nevienareikšmiškas lenkų tautos XX a. istorines paradigmas, kurios, beje, itin artimos ir mūsų šalies istorinei patirčiai. Manau, jau vien šiuo aspektu ši pjesė – kaip ir su netrukus pasirodysiančiu naujuoju „Teatro žurnalu“ pristatoma K. Warlikowskio „(A)pollonia“ – yra aktuali ar net, sakyčiau, būtina mūsų teatrui ir jo žiūrovui“.

Iškart po pjesės skaitymo vyks lenkų dramaturgijos antologijos „(A)pollonia: Dvidešimt pirmojo amžiaus lenkų drama ir tekstai scenai " pristatymas, kuriame dalyvaus viena iš knygos sudarytojų – lenkų teatro ekspertė Krystyna Duniec, taip pat dramaturgai – pjesės „Dešinys kairys su kulniuku“ autorius S.Majewskis, pjesės „(A)pollonia“ autorius Piotras Gruszczynskis ir lenkų dramaturgas bei režisierius Tomaszas Jękotas, taip pat lietuvių teatro kūrėjai ir kritikai. Viešos ekspertų diskusijos metu bus pristatytas ir lietuviškas chrestomatine spėjusios tapti lenkų pjesės „(A)pollonia“ vertimas į lietuvių kalbą, publikuotas naujajame „Teatro žurnale“.

Apie tautinį išdidumą ir gėdą už tautą

Lapkričio 25 d. vyks dar du nemokami renginiai: ryte Menų spaustuvės Studijoje II vyks nemokama garsaus lenkų dramaturgo Piotro Gruszczynskio paskaita apie lenkų dramaturgijos kontekstus ir savo patirtį, o popiet, „Skalvijos“ kino centre įvyks žymaus lenkų teatro režisieriaus Grzegorzo Jarzynos kino filmo pagal dramaturgės Dorotos Maslowskos pjesę „Mums viskas gerai“ peržiūra. „Mums viskas gerai“ (Między nami dobrze jest) – tai humoristinis ir jautrus pokomunistinės visuomenės portretas. Supriešintos ir gyvenančios nuolatinės šizofrenijos būsenoje visuomenės, kuriai užkrauta trauminės patirties našta, skaldoma tautinio išdidumo ir gėdos už tautą. Filme – šiandieninės Lenkijos portretas, atspindintis ir šiuolaikinę Lietuvos visuomenę. Filmo veiksmas vyksta virtualioje, vaiko piešinius primenančioje scenografijoje, kuri suteikia vaizdiniams siurrealistinį pojūtį.

Filmo autoriai – 1998 m. jauniausiu Lenkijoje teatro direktoriumi tapęs lenkų režisierius Grzegorzas Jarzyna ir didžiausiu jaunosios kartos talentu lenkų literatūroje laikoma rašytoja Dorota Masłowska, pirmąjį romaną parašiusi būdama šešiolikos ir netrukus pelniusi vieną po kito garbingiausius lenkų literatūros prizus. Debiutinė jos pjesė „Du vargšai rumunai, kalbantys lenkiškai“ buvo pastatyta Varšuvoje, Londone, Berlyne, Vilniuje, o Klaipėdoje pristatyta ir pjesė „Mums viskas gerai“. Po filmo vyks jo aptarimas, moderuojamas teatrologo Andriaus Jevsejevo.

Sėkmingas tarptautinis bendradarbiavimas

Dvi dienas truksiančią intensyvią lenkų dramaturgijos pristatymo programą „Lenkų drama Vilniuje“ rengia neseniai veiklą pradėjusi Teatro agentūra, bendradarbiaudama su Adomo Mickevičiaus instituto kuruojama internetine lenkų kultūros platforma culture.pl. Šį rudenį Teatro agentūra su Vilniaus tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos“ pristatė 5-tąją Tarptautinę jaunųjų teatro kritikų konferenciją, sutraukusią pranešėjus ne tik iš kaimyninių šalių Europoje, bet ir iš tolimosios Australijos, taip pat koordinavo culture.pl organizuotas kūrybines dirbtuves lietuvių ir estų šokėjams su lenkų-vokiečių choreografu Rafaliu Dziemidoku.

Anot projekto „Lenkų drama Vilniuje“ vadovės Viktorijos Ivanovos, – „bendradarbiavimas su culture.pl naudingas tiek mūsų partneriams, galintiems pristatyti lenkų kūrybą Lietuvoje, tiek Vilniaus publikai: nemokamų renginių – filmo peržiūros, pjesės skaitymo, diskusijos, paskaitos – metu vilniečiams ir miesto svečiams bus suteikta galimybė susipažinti ne tiesiog su lenkų dramaturgija ar lenkų kultūra, o su kokybiška ir įdomia dramaturgija, kultūra bei jos atstovais ir kūrėjais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją