Tris vakarus iš eilės – gruodžio 20-22 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje choras „Bel Canto“ pristatys bene garsiausio šiuolaikinio JAV kompozitoriaus Eric Whitacre naujausią kūrinį „Deep Field“, parašytą orkestrui, chorui ir elektronikai.

Pirmą kartą chorinės ir klasikinės muzikos istorijoje, kūrinyje naudojami ir publikos išmanieji telefonai – speciali „Deep Field“ mobilioji programėlė skleis elektronikos garsą, o koncerto žiūrovai taps kūrinio atlikimo dalimi. Be šio kosminio, kino filmų muzikos stiliumi parašyto kūrinio, koncertą papuoš dar dvi premjeros – to pateis E. Whitacre šelmiškas kūrinys „Godzilla Eats Las Vegas!“ bei specialiai „Bel Canto“ aranžuoti Sero Karl Jenkins kūriniai iš jo garsiosios „Adiemus“ kūrinių serijos.

Pasaulinės chorinės ir klasikinės muzikos žvaigždės E. Whitacre kūrinio „Deep Field“ pasaulinė premjera įvyko šių metų gegužę Minesotoje, JAV, o Europinė premjera – rugpjūtį „Royal Albert HallLondone. Chorui „Bel Canto“ suteikta teisė pristatyti šio kūrinio nacionalinę premjerą Lietuvoje ir tapti pirmaisiais Baltijos šalių regione, atlikusiais „Deep Field“. Jis sukurtas Minesotos orkestro ir BBC užsakymu.

Eric Whitacre kūrinį „Deep Field“ parašė įkvėptas to paties pavadinimo „NASA Hubble“ kosminio teleskopo nuotraukų, kuriose užfiksuotas giliausias iki šiol mokslui žinomas visatos vaizdas. Galingiausias virš atmosferos aplink žemę skriejantis NASA teleskopas 1995 m. buvo nukreiptas į mažytę „tuščią“ erdvę danguje ir dešimtį parų fiksavo joje esantį vaizdą. Mokslininkai tikėjosi išvysti žemėje esantiems teleskopams nepasiekiamus visatos objektus, tačiau „Hubble“ atsiųstos nuotraukos pranoko didžiausius jų lūkesčius.

Iš daugybės nuotraukų sudarytoje ir „Hubble Deep Field“ pavadintoje bendroje nuotraukoje mokslininkai suskaičiavo 3 000 galaktikų. Jos yra skirtingų išsivystymo lygių, milijardais šviesmečių nutolusios nuo žemės, o kiekvienoje jų matomi milijardai žvaigždžių ir kitų kosminių objektų. Ši istorinė, iki tol giliausią, sunkiai suvokiamą visatos gylį užfiksavusi nuotrauka ne tik pakeitė žmonijos požiūrį ir supratimą apie visatą, bet ir suteikė mokslininkams neįkainojamos informacijos, siekiant nustatyti visatos amžių, jos praeitį ir, svarbiausia, ateitį.

„Hubble“ teleskopo „Deep Field“ nuotraukos įkvėpė kompozitorių Eric Whitacre muzikos pagalba perteikti emocijas stebint beribę visatą. Kūrinyje kompozitorius sujungia neribotas orkestro ir choro galimybes bei naujausiais technologijas. Pirmą kartą chorinės ir klasikinės muzikos istorijoje, kūrinyje naudojami ir publikos išmanieji telefonai, kuriuose instaliuota speciali mobilioji programėlė tampa muzikos instrumentu.

Choro „Bel Canto“ koncerto žiūrovai raginami iš anksto atsisiųsti mobiliąją programėlę „Deep Field“, kuri ne tik vaizduoja „Hubble“ teleskopo užfiksuotas nuotraukas, bet ir skleidžia elektronikos garsą. Likus 5 minutėms iki kūrinio pabaigos, dirigentui atsisukus į publiką ir davus signalą, žiūrovai įjungs mobiliąją programėlę savo išmaniuosiuose telefonuose, ir jos skleidžiamas garsas susilies su choro ir orkestro atliekama muzika.

Choras „Bel Canto“ kūrinį „Deep Field“ atliks kartu su Lietuvos kameriniu orkestru (meno vadovas S. Krylovas), papildoma orkestro sudėtimi ir „Giunter Percussion“.

Antroji choro „Bel Canto“ Kalėdinio koncerto premjera – dar vienas netikėtas ir drąsus Eric Whitacre kūrinys „Godzilla Eats Las Vegas!“. Pats autorius šią savo kompoziciją vadina „visiškai absurdiška“ ir pateikia ją kaip pokštą. Kūrinyje klausytojai išgirs ir panikos riksmų, šūksnių, ir tarsi iš niekur atsirandančių mambo bei tango ritmų, taip pat ir mažų Frank Sinatra, Way Newton ir net P. Tchaikovsky muzikos citatų. Fantazijos kupinai Godzilos istorijai pavaizduoti Eric Whitacre pasitelkia apie trisdešimt skirtingų muzikos stilių, žaibiškai keičiančių vienas kitą ir taip sukuria beprotiško Godzilos vizito Amerikos „nuodėmių mieste“ nuotaiką. Šis kūrinys priverčia klausytojus nustebti, susižvalgyti, o galiausiai prapliupti juoku.

„Godzilla Eats Las Vegas!” kompozitorius sukūrė 1996 m., tačiau 2015 m. kūrinį aranžavo naujai kartu su kitu JAV kompozitoriumi Jonathan Newman. Naujos kūrinio versijos premjera įvyko šių metų gegužę Minesotoje, JAV. Chorui „Bel Canto“ kompozitorius suteikė teisę pirmą kartą pristatyti šį naujai aranžuotą kūrinį Lietuvoje ir Baltijos šalių regione.

Trečioji išskirtinė choro „Bel Canto“ Kalėdinio koncerto premjera – bene garsiausio šiuolaikinio britų chorinės ir klasikinės muzikos kompozitoriaus Sero Karl Jenkins kūriniai iš jo garsiosios „Adiemus“ kūrinių serijos. Penkių dalių „Adiemus“ originaliai parašytas moterų chorui ir orkestrui, tačiau kompozitorius suteikė chorui „Bel Canto“ išskirtinę teisę aranžuoti kūrinius mišriam chorui ir orkestrui.

Pasirinkęs devynis gražiausius kūrinius iš „Adiemus“, choro meno vadovas Artūras Dambrauskas aranžavo juos mišriam chorui, ir „Bel Canto“ pirmą kartą Lietuvoje pristatys juos kaip vientisą muzikinę programą mišriam chorui, orkestrui ir solistei. „Adiemus“ muzikinėje programoje chorui talkins džiazo atlikėja Neda Malūnavičiūtė.

„Adiemus“ yra pirmasis kompozitoriaus projektas, kuriame klasikinė muzika derinama su etninės, genčių stiliaus muzikos elementais bei ryškiomis chorinėmis partijomis. „Adiemus“ susilaukė ypatingos sėkmės visame pasaulyje ir ilgai karaliavo klasikinės muzikos topų viršūnėse.

„Adiemus“ kūrinių fragmentai buvo naudojami ir televizijos reklamose; bene garsiausia iš jų – „Delta“ avialinijų reklamos kampanija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)