Festivalio „Muzikos ruduo“ meno vadovo Roberto Bliškevičiaus teigimu, tai vienintelis festivalis Lietuvoje, skirtas šiuolaikinės lietuviškos muzikos pristatymui ne tik didelėse koncertinėse, bet ir mažose miestelių salėse, galerijose ar kitose koncertinėse erdvėse.

„Džiaugiamės, kad festivalio renginiuose apsilanko tie žmonės, kurie niekada nėra girdėję šiuolaikinės muzikos. Tai ir yra pagrindinė šio festivalio misija – edukuoti klausytojus, plėsti jų akiratį, skatinti pažinti savo šalies kultūrą, šiuolaikinį meną, integruotis į šiuolaikinį kultūrinį gyvenimą, suteikti alternatyvą masinei populiariajai kultūrai“, – sako R. Bliškevičius.

Festivalio programoje lietuviška muzika užims pagrindinę koncertinių programų ar atskirų koncertų dalį. Anot meno vadovo, į festivalį kviečiami tik geriausi šios srities atlikėjai, kurie nuolatos atlieka ir puoselėja lietuvišką muziką ir taip palaiko lietuvių kompozitorius, įkvepia gyvybės jų kūriniams bei inspiruoja naujų sukūrimui.

„Kadangi visi festivalio dalyviai yra aktyvūs savo šalies muzikinės kultūros skleidėjai, tad ir programa sudaryta iš jų pasirinktų kūrinių. Svarbu ir tai, kad programą sudaro specialiai tiems kolektyvams arba jų užsakymu sukurti kūriniai, todėl daugelis atlikėjų festivalio metu klausytojams groja visiškai naują ir negirdėtą muziką. Šalia to, atlikėjai, rinkdamiesi kitų epochų ar kitų šalių kompozitorių muziką, stengiasi parinkti įdomius, retai skambančius Lietuvoje kūrinius“, – sako R. Bliškevičius.

Taip pat svarbus festivalio išskirtinumas, anot meno vadovo, yra tai, kad atlikėjai patys publikai pristato savo programas, komentuoja savo atliekamus kūrinius, tiesiogiai bendrauja su klausytojais. „Tai jau tapo gražia festivalio tradicija, padedančia sukurti betarpišką kontaktą tarp klausytojo ir atlikėjo“, – sako R. Bliškevičius.

Festivalis „Muzikos ruduo“ šiemet yra paruošęs ir naujovių. Jame pirmą kartą gros ir tokie ne akademinio žanro kolektyvai kaip instrumentinės muzikos grupės „Subtilu-Z” ir „Chris Ruebens ensemble”. Festivalio meno vadovo teigimu, tai kolektyvai, kurie puikiai sujungia akademinį ir populiariosios muzikos žanrus.

Dar viena festivalio naujovė – savo koncertinę programą pristatys ir festivalio orkestras, kurį šiemet atstovaus kamerinis orkestras „Modus”.

Svarbiausias viso festivalio renginys, anot R. Bliškevičiaus, demonstruojantis itin aukštą festivalio meninį lygį gruodžio 8 d. įvyks Vilniuje. Tai kompozitoriaus Antano Jasenkos autorinis koncertas, skirtas jo kūrybinės veiklos 25-mečiui paminėti. Šiame koncerte kamerinis orkestras „Modus” kartu su choru „Brevis”, aktoriumi Vaidotu Martinaičiu, saksofonininku Liudu Mockūnu, perkusijos metru Arkadijum Gotesmanu bei šiuolaikinio šokio šokėjais pristatys A. Jasenkos sukurtą muzikinį spektaklį „Stichijos”, kuriam jis pats sukūrė ne tik muziką, bet ir tekstus.

Festivalio „Muzikos ruduo“ koncertai bus surengti Birštone, Kėdainiuose, Žiežmariuose, Kernavėje, Jašiūnuose, Vievyje, Raseiniuose ir Vilniuje. Festivalis truks iki gruodžio 28 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją