Įvairių tautų komanda

Spektaklio režisierė – lėlių teatro kūrėja Jūratė Trimakaitė - baigusi aktorystės studijas Lietuvos teatro akademijoje dirbo teatre „Lėlė“, 2012 m. išvyko į Prancūziją. Ten menininkė studijuodama vienoje garsiausių lėlių teatro meno mokykloje Šarlevilyje, drauge su kurso draugais, bendraminčiais iš skirtingų šalių, įkūrė trupę „23:50“.

Šios trupės nariai prancūzai kompozitorius Thomas Demay, lėlių konstruktorės Noemie Beauvallet, Marion Belot ir brazilė Thais Trulio su Gintare Trimakaite atvyko į Klaipėdą kurti spektaklio „Kas tu?“ Prie tarptautinės komandos prisijungė aktorės - Klaipėdos universiteto vaidybos, režisūros bei lėlių teatro režisūros studentės Aiva Krupelytė, Živilė Beniušytė, Rūta Jankevičiūtė. Spektaklių kostiumų autorė – Aldona Trimakienė.

Psichologinis spektaklis

„Kas tu?“ nėra kuriamas pagal parašytą pjesę ar literatūros kūrinį, bet spektaklio idėja kilo, kai Jūratei į rankas pakliuvo vaikiška Marce Lopez knygelė „Kas tu?“ Joje pasakojama, kaip ant suoliuko parke prie berniuko prisėdo Kažkas. Nesimpatiškas ir sekiojo visur iš paskos. Berniukas (spektaklyje jį pakeitė mergaitė) ant Kažko pyko, Kažko bijojo, Kažko klausė: „Kas tu?“

Siekiant išplėtoti siužetą buvo surengta kūrybinė laboratorija su Klaipėdos Marijos Montessori vaikų darželio ugdytiniais. Vaikai lėlių teatro menininkams pasakojo apie savo baimes, jas piešė.
„Gyvas susitikimas ir bendravimas su vaikais, jų piešiniai labai padėjo įsigilinti į temą, kurti charakterį. Įdomu, kad šiuolaikiniai vaikai labiausiai bijo zombių iš kompiuterinių žaidimų ir animacinių filmukų. Vienas keistesnių, pasikartojančių motyvų jų piešiniuose buvo žalias arba rožinis lietus. Manome, kad tai susiję su ekologija“, - komentavo aktorės A. Krupelytė ir R. Jankevičiūtė. Vaikų baimės buvo vizualizuotos ir kruopščiai „užkonservuotos“ stiklainiuose, kuriuos į premjerą atvykę žiūrovai turės galimybę pamatyti po spektaklio.

Režisierė J. Trimakaitė akcentuoja psichologinį spektaklio „Kas tu?“ aspektą. „Visi mes turime baimių. Spektaklio tikslas - atskleisti žiūrovui, jog baimė yra natūrali emocija, kuri būdinga visiems žmonėms ir lydi juos visą gyvenimą taip pat, kaip ir kitos emocijos: džiaugsmas, meilė, laimė. Norime parodyti, kad baimė nėra tokia baisi, kaip ją įsivaizduojame, todėl nereikia su ja kovoti, tik susidraugauti, susigyventi“, - sakė spektaklio „Kas tu?“ režisierė J. Trimakaitė.

Spektaklio “Kas tu?” premjeriniai spektakliai vyks lapkričio 7 d., 8 d. ir 21 d. Klaipėdos lėlių teatre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją