Teatrologė I. Ragelskienė džiaugiasi, jog Vilniaus mažajame teatre gimsta išskirtinio ansambliškumo spektaklis: „Kūrybinė spektaklio komanda yra suvienyta kūrybine bendryste, kūrybine partneryste ir degimu tema. Spektaklio „Bedalis ir labdarys“ išskirtinumas - režisierės G.Tuminaitės drąsa menine pozicija išsakyti meilę ir tikėjimą žmogumi ir lietuvių tauta. Gal skamba patetiškai, bet tai yra tiesa“.

Gabrielė Tuminaitė

Nors jau pasigirsta vertinimų, jog tai viena geriausių kada nors parašytų knygų apie emigraciją, spektaklio režisierė mano, jog knygos tema - globalesnė. „Bedalis ir labdarys“ - tai kodinis pavadinimas. Bedaliai – tai žmonės, kurie ne ten gimę, ne taip užaugę, palikti, nepalytėti sėkmės, praradę namus, savo pagrindus, šaknis. Labdariai yra geresnėse pozicijose. Vieni gyvena metro stotelėse, kiti - stikliniuose dangoraižiuose ir tai yra graži mūsų pasaulio harmonija“. Į bedalius ji prisipažįsta žiūrinti kaip į išdaigininkus, kaip į naminukus, gyvenančius dideliuose miestuose, didelėse schemose. „Jie sukuria daug darbo įvairioms institucijoms, komisijoms, o mes norime juos palaikyti, pateisinti ir džiaugiamės, kai jie ardo tvarkingą biurokratinę sistemą“.

P. Pukytė sako, jog „žmonija yra padalinta į dvi dalis, bet ne į geriečius ir blogiečius, o į labdarius ir bedalius. Tačiau bedalis negali egzistuoti be labdario, kaip ir labdarys – be bedalio“. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šioje knygoje tiesiog surinktos paskiros, tarpusavyje nesusijusios istorijos ar jų nuotrupos, tačiau iš tiesų jos sudėliotos taip, kad sudarytų vientisą pasakojimą.

Londone gyvenanti rašytoja turėjo privilegiją stebėti, kaip jos knygos herojai atgimsta scenoje. Režisierė džiaugėsi, kad P.Pukytė išmintingai dalyvauja repeticijose, nesakralina teksto, neužrakina jo kaip muziejinės vertybės. „Iki tol man arodė, kad knygoje atsisakiau visko, kas nereikalinga, bet žiūrėdama repeticijas matau, kiek dar daug teksto buvo galima išbraukti. Tai – puikus teksto pasitikrinimas. Kita vertus, taip pat paaiškėja, kas tekste yra būtina, kas veikia“.

Spektaklyje „Bedalis ir labdarys“ vaidina: Arvydas Dapšys, Larisa Kalpokaitė, Almantas Šinkūnas, Vilija Ramanauskaitė, Elžbieta Latėnaitė, Gintarė Latvėnaitė, Agnė Kiškytė, Agnė Šataitė, Daumantas Ciunis, Josif Baliukevič, Tomas Kliukas, Tomas Rinkūnas, Tomas Stirna, Mantas Vaitiekūnas, Aura Garmutė. Spektaklio kompozitorius - Giedrius Puskunigis, kostiumų dailininkė – Elvita Brazdylytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)