Spektaklio premjera įvyko 2012 metais legendiniame Londono „Globe“ teatre ir pelnė tarptautinį pripažinimą. Pasak kritikų, žanrų sintezė spektaklyje yra provokuojanti ir emociškai paveiki. O puiki aktorių vaidyba sukuria kito pasaulio, kupino fantazijų ir sapnų, iliuziją.

Yra manančių, kad pjesė „Kaip jums patinka“ yra pats „nešekspyriškiausias“ Shakespeare kūrinys, nors kiti teigia, kad būtent joje glūdi būsimų genijaus pjesių temų užuomazgos. Lietuvių kalba iki šiol niekada neskambėjusią pjesę išvertė anglistė, poetė, vienuolikos poezijos rinkinių suaugusiems ir trijų knygų vaikams autorė, pelniusi daugelį apdovanojimų, Tautvida Patackienė, savo pačios kūryboje žinoma kaip Tautvyda Marcinkevičiūtė.

Paklausta, kaip sekėsi šis atsakingas darbas, vertėja atsako: „Man labai patiko persirengti Šekspyru ir statyti savo kojas į jambą penkiapėdį ir visai ne veltėdiškai sekti autoriaus žodžių pėdomis po kvepiantį anglišką mišką, gaivų, lyg ką tik palijus, paskui grįžti į dvarą, gėrėtis herojų metaforomis, nežabota Shakesper‘o vaizduote, humoru, žodžių žaismu ir visu tuo, kas ir yra būtent „šekspyriška“ šioje pjesėje, nepaisant to, kokie keisti gandai sklandytų apie jos „nešekspyriškumą“...

W. Shakespeare parašė keletą romantinių komedijų, iš kurių „Kaip Jums Patinka“ pasak T. Patackienės, yra bene geriausia, turinti visus būdingus romantinės komedijos bruožus: daugybę įsimylėjėlių porų iš įvairių socialinių sluoksnių, kurios laimingai susieina ir pabaigoje susituokia; struktūrinį vietos keitimą iš dvaro į mišką ir atvirkščiai; tokias komiškas priemones kaip persirenginėjimą, lyčių keitimą (nors kitos komedijos turi daugiau priemonių, tokių kaip meilės vaistai, slaptas pasiklausymas, perimti laiškai, etc.) ir daugybę žaižaruojančio žodžių žaismo.

„Kaip Jums Patinka“ komedijos herojė Rozalinda, kaip ir Viola iš „Dvyliktosios Nakties“ ir Beatričė iš „Daug triukšmo dėl nieko“ yra bene išmintingiausios, ryškiausios, dvasingiausios ir žaviausios visoje W.Shakespeare kūryboje. Na, o keistas pjesės pavadinimas susirinkusiai teatre publikai sako, kad romantinė komedija, kuri tuoj prasidės, bus tokia – „Kaip Jums patinka“ – su laiminga pabaiga.

Reikšmingą vaidmenį spektaklyje atlieka gruziniškas temperamentas, kuris sielos sunkumus paverčia saulėta iškyla. Natas Murvanidzė nuostabiai vaidina melancholiškąjį Žaką, kuris, pasibaigus jo graudžioms klajonėms, yra apdovanojamas rudeniškų lapų fanfaromis - taip gamta pasišaipo iš užsispyrėliško nusiminimo.

Rozalinda (Ketevan Šatirišvili) ir Celija (Nato Kakhidzė) yra nepakartojamos, žaismingos silfidės, prisidengusios jūros žalumo juostomis ir kartais nuspėjančios ateities įvykius. Odrė (Manana Kozakova) yra juokingiausia ir sunkiausiai įveikiama piemenaitė, kuri nepadoriai melžia savo plastikinę avį ir į vestuvėms paruoštą sceną įsiveržia raudona kaip liepsna suknele. Pastatyme, kupiname šmaikščių detalių, išsiskiria beviltiškas suflerio komizmas, žmogaus dydžio skudurinių lėlių imtynės ir užkulisiuose aktorių imituojamas paukščių giedojimas iki pasigirstant Gruzijos aušros ir vasaros ryto Ardėnuose garsams.

Režisierius Levanas Tsuladzė yra gerai žinomas kaip energingų, greito tempo ir nepaprasta vaizduote pasižyminčių klasikinių kūrinių režisierius. „Kaip jums patinka“ pastatyme jis kuria spektaklio spektaklyje iliuziją su melancholišku atspalviu, naudodamas cirko elementus, grubų humorą, gyvai atliekamą ir įrašytą muziką bei daugelį kitų teatrinių triukų. Režisieriaus draugas ir kolega iš Lietuvos, „Keistuolių teatro“ įkūrėjas ir režisierius Aidas Giniotis prisimena, kad jau pirmo susitikimo metu studentų teatrų konkurse Sankt Peterburge jį nustebino Levano, tuomet dar studento, aktorinis meistriškumas. Tačiau Tsuladzė pasirinko režisieriaus kelią. Pasak A. Giniočio, Levanas yra didelio talento, neribotos fantazijos ir galingo humoro asmenybė. Tokie yra ir jo spektakliai – pozityvūs, išradingi, ironiški ir šmaikštūs.

Mardžanišvili teatras pavadintas žymaus režisieriaus ir reformatoriaus Kotė Mardžanišvilio vardu. Šis kūrėjas tapo šiuolaikinio Gruzijos teatro idėjiniu ir dvasiniu lyderiu. Jo dėka teatras išgyveno aukso amžių. 2003 m. teatro meno vadovu tapo Levanas Tsuladzė ir, sukvietęs pajėgiausius naujosios kartos kūrėjus, apjungęs aktorių ir lėlininkų bendradarbiavimą, režisierius pavertė šį teatrą pagrindiniu Tbilisio traukos centru. Čia organizuojamas didžiausias Gruzijoje tarptautinis teatro festivalis, kuriame kasmet spektaklius pristato ir lietuvių teatralai (Oskaras Koršunovas, Eimuntas Nekrošius ir kiti). Teatras inicijuoja daugybę tarptautinių projektų ir sėkmingai gastroliuoja užsienyje, tiesa, Lietuvoje Mardžanišvili trupė viešės pirmą kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją