Instrumentų kolekcijoje vien fleitų – per penkiasdešimt


Nuo vaikystės muzika gyvenantis Saulius Petreikis ne tik moka groti kiekvienu pasirinktu instrumentu, tačiau žavisi ir už jų slypinčiomis istorijomis. Muzikantas nagrinėja vis naują pasaulio kultūrą: čia jis domisi keltais, senovės baltais, čia jau gilinasi į Rytus. S. Petreikis koncentruojasi į tautas atspindinčius savitus instrumentus ir nuolat pildo jų kolekciją – vien fleitų iš įvairių regionų turi jau per penkiasdešimt.

S. Pereikis taip pat jau žinomas kaip improvizacijų meistras. Jis moka išgauti tam tikram instrumentui būdingus garsus visai kita priemone – paprastas klausytojas kartais net neįtaria, kuo scenoje groja šis profesionalas. Talentingasis muzikas žino instrumentų paslaptis – štai japonišką sakuhači fleitos tembrą imituoja trimitu. Tokios kūrybinės interpretacijos S. Petreikiui lengvai paklūsta.


Japonijos ir Lietuvos bendrystę atskleis muzika


Tarptautiniuose projektuose dalyvaujantis muzikantas šiuo metu ruošiasi pirmam koncertui su japonų „koto“ žvaigžde Naoko Kikuchi. Dažna festivalių ir muzikinių projektų viešnia N. Kikuchi atlieka kūrinius nuo klasikinio iki šiuolaikinio repertuaro. Ji pristato savo šalį grodama lietuviškas kankles primenančiu detoniniu instrumentu.

S. Petreikis tikisi, kad bendro koncerto metu Japonijos ir Lietuvos bendrystę pavyks atskleisti per vientisą muzikos tėkmę. Klausytojas turės daug progų atrasti panašumų tarp šių dviejų skirtingų ir unikalių kultūrų.

Pasaulio tautų instrumentais grojantis muzikas šį kartą Lietuvos ir Europos savitumą įprasmins tokiais pasirinktais instrumentais, kaip dudukas, trimitas, ney fleita. Koncerto metu išgirsite ir senovės Lietuvoje naudotą švilpą, sėkminių regelį, lumzdelius ir be galo retai girdimą detoninę birbynę.

Ateities planuose – projektai su japonų atlikėjais

Muzikanto teigimu, kiekvienas pasirodymas scenoje yra nenuspėjamas. Priklausomai nuo atliekamos programos, jausmas kinta nuo meditacinės nuotaikos iki didžiulės ekspresijos. Žaidimas detalėmis, publikos pajautimas, adrenalinas ir muzikinė bendrystė – tai svarbiausi gero koncerto elementai.

Su Naoko Kakuchi instrumentų virtuozas pasirodys pirmą kartą, todėl labiausiai tikisi susiklausymo ir gebėjimo kalbėti viena muzikinė kalba. S. Petreikiui visada svarbu gyvai pajausti žmogų, su kuriuo kartu groja, todėl susitikimas su Naoko Kikuchi yra labai laukiamas.

S. Petreikis jau turi malonią darbo su kolegomis iš Japonijos patirtį, kuri, anot jo, yra absoliučiai su niekuo nepalyginama. Beveik prieš metus Ispanijoje vykusioje Pasaulio talentų mugėje jo dėmesį atkreipė svečias iš Japonijos Jutaka Watanabe.

Fleitos meistras lietuvį sužavėjo savo ramybe, kuri pasirodymo metu virsta didžiule subtilia energija. Abu profesionalai sutartė savo muzikinę draugystę įprasminti naujame įraše, taigi S. Petreikis ruošiasi būsimai viešnagei Tekančios Saulės šalyje.

Projektą bus galima pamatyti pirmą kartą rengiamos Japonijos – Lietuvos dizaino mugės „Made In Japan“ renginiuose spalio 24 d. 19 val. Palangoje, klube „Ramybė“ bei spalio 25 d. 19 val. Vilniaus Rotušėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)