Žinia - kiekvieną sekmadienį

Praėjusį sekmadienį 14 valandą prasidėjo 15 minučių trukmės teatralizuota ceremonija, kuri vyks kiekvieną sekmadienį tuo pačiu laiku iki spalio 2 dienos. Šauklys pagal tikslias datas praneš svarbią žinią, susijusią su Valdovų rūmais.

Prieš 200 metų nugriauti žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus komplekso dalis - kunigaikščių rūmai, kurie buvo pastatyti tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai su uždaru kiemu susideda iš keturių korpusų.

Smalsuoliai traukia fotoaparatus

Pagrindiniai Valdovų rūmų atstatymo darbai turėtų būti baigti iki 2009-ųjų metų. Tuomet bus minimas Lietuvos vardo tūkstantmečio jubiliejus. “Tokią ceremoniją organizuojame paskatinti užsienio šalių praktikos, - “Kauno dienai” teigė Valdovų rūmų paramos fondo (VRPF) direktorė Indrė Jovaišaitė. - Jau generalinės repeticijos, kurių metu, vos suskambėjus muzikai, susirinkdavo žmonės ir išsitraukdavo fotoaparatus, įrodė, kad ši idėja pasiteisino”.

Šios ceremonijos scenarijų sukūrė agentūra “M.P.3”, originalią muziką, - kompozitorius Teisutis Makačinas, istorinių kostiumų autorė - dailininkė Rūta Guzevičiūtė, šauklio tekstus - fondo steigėjas Kazys Almenas.

“Jau parengti 9 tekstai, - peržvelgė informaciją I.Jovaišaitė. - Tekstai susiję su tikslia to meto data”.

Vyriškais drabužiais gal teks aprengti moterį

Iki spalio 2 dienos kas savaitę vyksianti ceremonija, ko gero, bus pratęsta ir vėliau. Šešiems vyrams - šaukliui, kareiviui ir muzikantams, už ceremoniją gaunantiems iki 50 litų, ieškoma kelių žmonių pamaina.

“Maža kas gali atsitikti, be to, vasara, - šyptelėjo VRPF direktorė. - Visi muzikantai - profesionalai. Tai ne iš natų pagroti melodiją. Reikia ir žygiuoti, ir gyvai groti. Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai labai lengva. Ar bus moterų? Galbūt. Tiesa, visi pasiūti drabužiai - vyriški. Na, bet ką padarysi, jei reikės trimitininkės - įsprausime į vyriškus drabužius moterį”.

Ar vyks ceremonija ir pliaupiant liūčiai?

“Sutarėme, kad vyrai žygiuos, muzikantai gros bei šauklys praneš žinią ir lyjant, - tikino I.Jovaišaitė. - Tačiau jei užeis labai didelė liūtis ir kils grėsmė pasiūtiems drabužiams, matyt, paleisime fonogramą”.

Ką paskelbs šauklys rytoj 12 valandą? Galbūt tris Gedimino laiškus Hanzos miestui, galbūt, kad Aleksandras išvyksta iš Vilniaus vadovauti kariuomenei karuose su Maskva... Bet reikia pamatyti ir išgirsti...