Videniškių vienuolyno muziejus – tai senajame Laterano atgailos kanauninkų vienuolyno pastate savo veiklą neseniai pradėjęs Molėtų krašto muziejaus padalinys, jau dabar tapęs vienu iš šio regiono turistinės traukos centrų ir kultūros židiniu. Institucija veikia aktyvaus kūrimosi sąlygomis, joje organizuojamos ekskursijos, supažindinant lankytojus su istorinėmis ir architektūrinėmis vienos iš kunigaikščių Giedraičių tėvonijos įžymybėmis, tyrinėjant ir propaguojant susijusios su šiomis vietomis – palaimintojo Mykolo Giedraičio asmenybę.

Neeilinė aplinka su XVII amžiaus statiniais – bažnyčia ir infulato rezidencija tartum savaime formuoja ir čia organizuojamų profesionalaus meno parodų strategiją bei koncepciją. Pirmoji iš jų yra skirta dailėje populiariai ir kartu atsakingai angelų temai. Po barokiniais skliautais savąsias angelų vizijas pristato įvairių kartų menininkai, – tarp jų žinomi klasikai: Adasa Skliutauskaitė ir Mindaugas Skudutis.

Vakarietiškoje tradicijoje angelas – pusiau dieviška būtybė, tarpininkas ir pasiuntinys tarp Dievo ir žmogaus, kiekvieno asmens globėjas, paprastai vaizduojamas kaip sparnuota belytė, kūnišku grožiu (nors iš tiesų fizinio pavidalo neturinti) būtybė.

Didžioji dalis kūrėjų laikėsi šio ikonografinio kanono, papildydami jį savosiomis, personalizuotomis interpretacijomis. Kai kurių autorių pamatyti angelai yra šventi ir dvasiškai pakylėti, kitų pristatyti šmaikščiai ar ironiškai, išryškinant jų žmogiškąjį pradą, nes kaip pasakė vienas iš parodos dalyvių: „...geras žmogus juk taip pat yra angelas...“.

Dalyviai: Paulius Arlauskas, Asta Baltija, Aistė Gabrielė Černiūtė, Rūta Eidukaitytė, Ričardas Garbačiauskas, Živilė Jasutytė, Raimonda Jatkevičiūtė, Sigutė Maslauskaitė, Andrius Makarevičius, Jūratė Mitalienė, Kostas Poškus, Vidas Poškus, Giedrė Riškutė, Raimondas Savickas, Adasa Skliutauskaitė, Mindaugas Skudutis, Aleksandras Vozbinas, Ugnė Žilytė, Lina Zavadskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)