Šis itin retas ir didingas instrumentas yra didžiausias Baltijos šalyse ir vienas moderniausių pasaulyje, teigiama Vilniaus arkivyskupijos pranešime spaudai.

Šv. Jokūbo festivalis prasidės sekmadienio vidurdienį, pirmasis kariliono koncertas kartu su choru – nuo 13 val. bažnyčios šventoriuje.

„Sekmadienį visų mūsų laukia jaudinama akimirka – tai bus pirmasis Šventojo Jokūbo kariliono koncertas ir naujos miesto tradicijos pradžia. Nuo šiol harmoningai derančius varpus bus galima išgirsti kasdien, o kiekvieną sekmadienį klausytojų lauks įvairiausių žanrų koncertai. Tikime, kad varpų skambesys kvies žmones įsiklausyti, susitelkti, bent akimirkai atitrūkti nuo dienos rūpesčių ir pakelti akis aukštyn“, – teigia Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios vienuolis dominikonas brolis Pijus.

Birželio pabaigoje Vilniaus arkivyskupo metropolito Gintaro Grušo pašventinti varpai per vasarą buvo sumontuoti į vieną darnų muzikos instrumentą – karilioną. Varpus užgaunantys klavišai per atidarymo iškilmes bus patikėti žymiausiems Lietuvos karilionininkams: Giedriui Kuprevičiui ir Juliui Vilnoniui. Koncerto metu Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios šventoriuje taip pat skambės valstybinio choro „Vilnius“ kartu su karilionu atliekami kūriniai, diriguos Artūras Dambrauskas.

Vilniaus karilionas turi net 61 skirtingo dydžio varpą, kurių mažiausio svoris – 8 kg, o didžiausio – 3360 kg. Šiuo instrumentu bus atliekama ne tik bažnytinė muzika – kariliono repertuare skambės nuo džiazo iki klasikos žanrų kūriniai, atliekami per religines, valstybines, istorines ir miesto šventes. Be didžiausio Vilniuje ir Baltijos šalyse esančio kariliono, Lietuvoje yra dar du karilionai: vienas – Klaipėdoje, Centrinio pašto bokšte, o kitas – Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)