Greitai VMT scenoje - „Bedalis ir labdarys“

VMT sezono naujiena - Gabrielės Tuminaitės darbas „Bedalis ir labdarys“, kurio premjera numatyta spalio pabaigoje. “Bedalis ir labdarys” – menininkės, rašytojos, eseistės, kultūros komentatorės Paulinos Pukytės kūrinys, kurį Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas išrinko į 2013 metų kūrybiškiausių lietuvių autorių knygų dvyliktuką.

Pasak Paulinos Pukytės, jos dialogų ir monologų knyga "Bedalis ir labdarys" nebuvo rašyta specialiai teatrui (išskyrus skyrių-pjesę "Burokėlis ir dėmė"). Tai - literatūros kūrinys, todėl jai labai įdomu, kaip režisierė vieną meno formą pavers kita, tai yra, literatūrą - teatru. “Džiaugiuosi, kad mano personažai įgaus kūną ir kraują, nes aš jiems daviau tik kalbėjimą. Kita vertus, žinau, kad pakliuvę į teatro "nagus", jie gali smarkiai mutuoti. Tas (ne)žinojimas ir baugina, ir vilioja. Nuo vaikystės domiuosi teatru, bet ligi šiol nebuvo tekę dalyvauti spektaklio gimime. Žinoma, mano dalyvavimas ir šiuo atveju gana sąlygiškas - nežadu perdaug kištis į spektaklio kūrimo procesą, nebent tiek, kiek režisierei ir aktoriams manęs reikės. Kalbėdamasi su Gabriele apie mano knygos ir jos spektaklio idėjas, jaučiau, kad mes viena kitą suprantam, kad ji mano knygą perskaitė "teisingai", kaip konceptualų kūrinį. Nors esu mačiusi tik vieną jos režisuotą spektaklį – “Dėdes ir dėdienes”, - turiu pagrindo manyti, kad su medžiaga režisierė pasielgs ir pagarbiai, ir drąsiai, išryškindama esmę, o ne slysdama paviršiumi”, - sako P.Pukytė.

300 - asis „Madagaskaro“ jubiliejus ir pokyčiai “Maskarade”

Vilniaus mažojo teatro repertuare šį sezoną daugiau kaip dvidešimt spektaklių. Kai kurie jų ypatingai aktualūs, jaudinantys, atspindintys politinę situaciją, socialinius santykius. M. Ivaškevičiaus „Madagaskarą“ (rež.Rimas Tuminas) stengiasi pamatyti daugybė Lietuvos vyresnių klasių moksleivių, pedagogų, mat ši pjesė įtraukta į vidurinių mokyklų programą. Spalio 11 dieną, sekmadienį, „Madagaskaras“ bus rodomas 300 – ąjį kartą. O šio jubiliejaus išvakarėse - spalio 10 dieną - paskutinė galimybė pamatyti „Maskaradą“ (rež. R.Tuminas) su vyresnės kartos aktorių sąstatu. Šis vakaras bus jaudinantis tiek žiūrovams, tiek aktoriams, kurie spektaklyje vaidino aštuoniolika metų: A.Čepaitei, G. Girdvainiui, L. Kalpokaitei, I. Burneikaitei, S.Račkiui ir kitiems. Spektaklio režisierius brandina planus atnaujinti spektaklį 2016 m. pavasarį. „Bus daugiau jaunystės, kitokios energetikos, būsime arčiau M.Lermontovo, kuris rašė apie savo kartą“, - sako R.Tuminas.
2016 m. pavasarį – A.Areimos premjera ir tarptautinis festivalis „Tylos“

Balandžio mėn. VMT teatre numatyta režisieriaus Artūro Areimos premjera „Marija Stiuart“ (pagal F. Schillerį). “A.Areima yra R.Tumino mokinys, žmogus, kuris dar studijų metais labai ryškiai sužibo kaip režisierius, turėjo daug nepriklausomų projektų. Iš tiesų labai reta Lietuvoje, kad jau debiutiniai jo spektakliai buvo įvertinti, pripažinti ir apdovanoti. Jis visuomet išsiskyrė sugebėjimu suburti stiprią komandą, neišbarstyti jos, puoselėti, auginti aktorių talentus”, - sakoma VMT pranešime spaudai. Spektaklyje vaidins: Indrė Patkauskaitė, Elžbieta Latėnaitė, Tomas Rinkūnas, Mantas Vaitekūnas, Daumantas Ciunis, Agnė Šataitė, Tomas Stirna, Edmundas Mikulskis, Mindaugas Capas, Vytautas Rumšas, Almantas Šinkūnas.

2016 m. gegužės mėn. Vilniaus Mažąjį teatrą sudrebins Tarptautinis teatro debiutų festivalis „Tylos!“, kuris pristatys jaunuosius kūrėjus, supažindins su jų darbais. Tai - analogų neturintis festivalis, kuris vyksta Vilniaus mažojo teatro ir kitose miesto erdvėse, kasmet įgaunantis vis daugiau svorio, įgijantis vis daugiau ištikimų gerbėjų. „Norėtųsi, jog kiekvienas atėjimas į mūsų teatro erdves taptų švente, kad žiūrovams galėtume pasiūlyti iškilių, unikalių klasikos pastatymų. Visą sezoną Vilniaus mažasis teatras priims ekskursijas (pirmosios numatytos rugsėjo 9, 10 d.), rengs edukacines programas, susitikimus su išskirtinėmis asmenybėmis: režisieriais, aktoriais, muzikantais, rašytojais, istorikais. Smagu, jog turime galimybę geriausius savo spektaklius parodyti svetur – jau spalio mėnesį suplanuotos mūsų teatro gastrolės į Gruziją ir Sankt Peterburgą“, - sako l.e. teatro vadovės pareigas Daiva Baltūsytė - Len.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją