Pirmąjį konkursą "Lietuvos kelias" Vilniuje surengė keturis dešimtmečius bendradarbiaujantys Lietuvos dailės muziejus ir Jungtinėse Amerikos Valstijose esanti Čiurlionio meno galerija, kurią Čikagoje 1957 metais įsteigė Amerikos lietuvių dailininkų klubas.

Vardines pirmojo galerijos direktoriaus M. Šileikio ir tapytojo T. Petraičio premijas ši galerija įsteigė 1980 metais.

Vienas iš premijos steigėjų M. Šileikis į JAV atvyko 1913 metais, mokėsi Čikagos meno institute, kūrė portretus ir peizažus. Tapęs pirmuoju Čiurlionio galerijos direktorium, jis išbandė ir literato plunksną, bendradarbiavo spaudoje.

Kitas premijų fundatorius - buvęs Lietuvos kariuomenės savanoris T. Petraitis studijavo tapybą Prahoje, Berlyne, Karaliaučiuje. Grįžęs į Šiaulius, mokė piešti vaikus ir jaunuolius, nuo 1928 metų pradėjo savo darbus eksponuoti parodose.

Karo pabaigoje pasitraukęs iš Lietuvos, menininkas dalyvavo Niujorko lietuvių dailės parodose, savo kūrybinį palikimą - akvareles ir tapybą - patikėjo Čiurlionio galerijai.

Šios galerijos fonduose saugoti T. Petraičio ir kitų menininkų kūriniai Lietuvai atgavus nepriklausomybę buvo parvežti į tėvynę ir eksponuoti Lietuvos dailės muziejaus Radvilų rūmuose, parodoje "Sugrįžusi išeivijos dailė".

M. Šileikio ir T. Petraičio premijų dailės konkursus numatoma pakaitomis rengti Lietuvoje ir Čikagoje. Jų temos skirsis, bet tikslas išliks toks pat - gaivinti Lietuvos visuomenės pilietinę savimonę, aktualinti mūsų istoriją, tęsti ir plėtoti gyvybingiausias meno tradicijas, skatinti lietuviškosios kultūros interpretacijas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją