Kristupo vasaros festivalyje rugpjūčio 6 d. Piano.lt vasaros terasoje laukiamo ansamblio „Chveneburebi“ nariai jų irgi nesimokė mokyklose, bet perėmė iš savo artimųjų ir kaimynų nuo vaikystės muzikuodami ir šokdami įvairiuose folkloro kolektyvuose.

Visi „Chveneburebi“ vyrai yra kilę iš skirtingų Gruzijos kaimų, tad kiekvienas jų papildo ansamblio repertuarą savos vietovės muzikiniu paveldu. Be to, „Chveneburebi“ muzikantai rengia ekspedicijas į nuošaliausius Gruzijos kampelius, iš kurių parsiveža senovinių dainų, o po to jas pristato visuomenei.

Ansamblis gausina ir gruzinų folkloro įrašų archyvą. Tačiau jis atlieka ne tik autentiškas, bet ir savo pačių sukurtas etninės muzikos kompozicijas.

Įdomu, kad grupėje yra vos keli muzikos profesionalai. Vienas jų – „Chveneburebi“ meno vadovas Georgas Gobejišvilis, baigęs chorvedybos studijas Gruzijos valstybiniame kultūros ir menų universitete. Su juo ansamblyje muzikuoja ne vienas diplomuotas ekonomistas, yra čia net demografijos ir sociologijos mokslų daktaras.

Tačiau visi vyrai ne tik dainuoja, bet ir šoka, groja tradiciniais gruzinų instrumentais. „Chveneburebi“ jau daugiau kaip 10 metų yra svarbi jų gyvenimo dalis. Mat kolektyvas dažnai išvyksta į didelius turnė po Europos miestus, atstovauja savo šaliai užsienyje per nacionalines šventes, pasirodo įvairiuose folkloro bei etninės muzikos festivaliuose Gruzijoje ir svetur.

Vien pastaraisiais metais „Chveneburebi“ pabuvojo Ispanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje, Italijoje.

Ansamblis dažnai koncertuoja ir mūsų kaimynams latviams bei estams, o Lietuvoje pasirodė tik kartą, 2010-aisiais, kai papuošė labdaros vakarą, skirtą vaikams pabėgėliams iš Abchazijos ir Pietų Osetijos paremti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją