„Jau tradiciškai paskutinę liepos savaitę laukiame visų Nidoje. Esame pasirengę dalintis su džiazo muzikos gerbėjais tuo, ką grojame ir Lietuvos, ir pasaulio scenose – šiemet į Neringą atvykstančių muzikantų būrys ypač spalvingas“, – sako festivalio „Nida jazz maratonas 2015“ prodiuseris Leonidas Šinkarenko. Jo teigimu, jau pirmasis festivalio koncertas ketvirtadienį užlies Kuršių neriją improvizacijų energija, todėl visus galinčius kviečiame nelaukti savaitgalio ir įsijungti į festivalio ritmą nuo liepos 30 dienos.

Su visais, neabejingais Nidai ir džiazo muzikai bei improvizacijoms, dalijamės pagrindiniais akcentais, ką šių metų festivalyje dalyvausiantys atlikėjai yra pasirengę jums pristatyti.

Liepos 30 dieną festivalį pradėsiantis kolektyvas „The M.B.Sea Group“ žada žinomas džiazo kompozicijas su modernumo prieskoniais – tarp jų skambės ir italų žvaigždės – šiemet žuvusio trimitininko Marco Tamburini kūriniai, taip pat aranžuotos saksofonininko Tommaso Troncon bei pianisto Paolo Garbino kompozicijos.

Vakarą pabaigsianti Švedijos atlikėja LaGaylia Frazier šįkart pasirodys su grupe „LaGaylia Soul Unit“. Debiutavusi „Nida jazz maratone“ 2007 metais atlikėja žada mėgiamiausias soul ir funk stiliaus dainas. Kai kurios jų – „Inner City Blues“, „Living for the city“, „It’s your thing“, „You’ve got the love“, yra sukurtos kiek seniau, o dainos „Tightrope“, „Happy“, „Love on top“, „If I ain‘t got you“ – naujos kūrybos vaisiai. Atlikėja pristatys ir kūrinį iš rengiamo albumo – dainą „Living it up“.

Penktadienio, liepos 31 dienos, koncertą pradės Lietuvos kolektyvas „Reinless“. Tai – jaunų ir ambicingų muzikantų būrys, scenos naujokas, sudarytas iš scenos nenaujokų. Jie atliks autorinę Jievaro Jasinskio muziką, kurioje maišosi funk, jazz, soul, rock stiliai. Prieš metus susikūrusi grupė šiemet Nidos festivalyje atliks naują programą iš instrumentinių kūrinių ir dainų.

Dar viena penktadienio scenoje šėlsianti grupė – „Nicolas Simion Group“, jungianti atlikėjus iš Rumunijos, Graikijos, JAV ir Kroatijos. Pirmą kartą Lietuvoje besilankysiantis N.Simion sako, kad kolektyvas atliks ir žinomas, ir savo sukurtas kompozicijas. „Tai bus geros energijos ir ugnies užtaisas su Sonny Rollins, Charlie Parker, McCoy Tyner, Jancy Körössy, N.Simion muzika“, - sako N.Simion.

Šeštadienio, rugpjūčio 1 dienos, koncertą pradės grupė „Reis Demuth Wiltgen“ iš Liuksemburgo. Kiekvienas trio narys kuria muziką kolektyvui, siekdamas išgauti naują ir šviežią garsą, tačiau kolektyvo muzikos ašimi išlieka modernusis džiazas. Jų europietiško stiliaus kompozicijos, atliekamos beveik amerikietiško stiliaus ritmo grupės, yra netikėtos ir dinamiškos, brandžios ir vientisos, jungiančios šiuolaikinio ir Europos džiazo įvairovę. „Nida jazz maratone“ skambės kūriniai iš pirmojo grupės albumo, išleisto prieš dvejus metus, taip pat naujausios kompozicijos, dar tik ruošiamos kitąmet pasirodysiančiai kompaktinei plokštelei.

Renginį pabaigsianti vokalistė Lily Dahab su grupe intriguoja vien grupės sudėtimi – čia groja muzikantai iš Argentinos, Graikijos ir Vokietijos. Atlikėja atskleis savo ir Argentinos istoriją, kurioje persipina džiazo trapumas su melancholija, ugningas dramatiškumas ir aistringa energija. Jos daina „Huellas“ („Pėdsakai“) prasideda melancholiška nuotaika ir perauga į himną dangui. Šį kūrinį įkvėpė filmas „Apelsinai saulėkaitoje“. Argentinos roko muzikanto Fito Paez daina „Detras del Muro de los lamentos“ suskambės naujai, su arabiškos muzikos atspalviu. Tai susiję su Lily protėviais, kurie atvyko į Argentiną iš Turkijos ir Sirijos. „Vuelvo al Sur“ nukels klausytojus į Lily gimtąjį Buenos Airių miestą. Astoro Piazzollos „Yo soy Maria“ jis tampa viliojančia ir žavinga moterimi. Šie Argentinos muzikos brangakmeniai Lily kūryboje įgauną naują pavidalą, nudailinti grupės pianisto Bene Aperdannierio aranžuočių, sklidinų džiazo impresionizmo ir žadinančios energijos. Dainoje „Como la cigarra“ Lily atiduoda duoklę poetei Maria Elena Walsh. Šios dainos žodžiai turi ir kitą reikšmę – „niekada manęs nenutildysi, kaip cikadų“.

Koncertų prie Nidos švyturio pradžia – 20.30 val. Po jų seks naktiniai koncertai Nidos prieplaukos vyninėje. Čia pirmąjį vakarą koncertuos į sceną sugrįžusi grupė „Shinkarenko Jazz 4N“. Liepos 31 ir rugpjūčio 1 dienos naktiniuose koncertuose pasirodys „Blues Makers“ kartu su vokaliste Mild Blue. Naktinius koncertus pratęs „jam session“.

Nuo 2001 m. vykstančio „Nida jazz maratono“ scenoje jau pasirodė tokie atlikėjai kaip Eve Cornelious (JAV), „Grammy“ laureatai Jay Ashby bei Andy Snitzer (JAV), „Pori Jazz All Stars“ (Suomija), Bianca Morales & Ted Curson (Suomija), Roman Mirošničenko trio (Rusija), Lembit Saarsalu (Estija), pianistė Ferial Karamat Ali (Nyderlandai), Jacobo Karlzono trio (Švedija), „Melosolex“ (Prancūzija), Enver Izmailov, Bruce Cox (JAV), kiti užsienio šalių bei Lietuvos muzikantai.

„Nida jazz maratono 2015“ programa

Liepos 30 d.

20.30 val. Nidos švyturys:„The M.B.Sea Group“ (Italija, Armėnija, Lietuva); „LaGaylia Soul Unit“ (Švedija);

24.00 val. Nidos prieplaukos vyninė:„Shinkarenko Jazz 4N“ (Lietuva). Po koncerto – „jam session“.

Liepos 31 d.

20.30 val. Nidos švyturys: „Reinless“ (Lietuva); „Nicolas Simion Group“ (Rumunija, Graikija, Kroatija ir JAV);

24.00 val. Nidos prieplaukos vyninė: „Blues makers“ and Mild Blue (Lietuva). Po koncerto – „jam session“.

Rugpjūčio 1 d.
20.30 val. Nidos švyturys: „Reis Demuth Wiltgen“ (Liuksemburgas); Lily Dahab and Band (Argentina, Graikija, Vokietija);

24.00 val. Nidos prieplaukos vyninė: „Blues makers“ and Mild Blue (Lietuva). Po koncerto – „jam session“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)