Festivalio atidarymo koncerte: Du pianistai virtuozai, S. Rachmaninovas ir simfoninis orkestras

Festivalis prasidės spalio 1-ąją – simbolinę dieną, kuomet visas pasaulis švenčia Tarptautinę Muzikos dieną. Festivalio atidarymui parengta ypatinga programa – koncerte skambės vieni gražiausių romantinio repertuaro kūrinių – R. Wagnerio Uvertiūra simfoniniam orkestrui iš operos „Skrajojantis olandas“, S. Rachmaninovo koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 2, kurį atliks pianistas Alexei Grynyuk, ir šio kompozitoriaus žymioji „Rapsodija Paganini tema“, kurią atliks pianistas Kasparas Uinskas. Specialiai šiam koncertui į Lietuvą atvyks Liepojos simfoninis orkestras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Atvars Lakstigala. Šis orkestras yra seniausiai įkurtas orkestras Baltijos šalyse, garsėjantis dėl savo išskirtinio – „gintarinio garso“.

Abu pianistai gerai pažįstami Lietuvos ir užsienio publikai. A. Grynyuk – ukrainiečių kilmės, Jungtinėje Karalystėje gyvenantis pianistas – vienas ryškiausių šių dienų atlikėjų, stebinantis pasaulį savo unikaliu virtuoziškumu ir interpretacijų gilumu. Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas Kasparas Uinskas koncertuoja pasaulinio garso koncertų salėse, tokiose kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center Millennium Stage, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų salių.

Festivalio rečitalyje – pianistas Evgeni Bozhanov

Vienintelį festivalio fortepijoninį rečitalį spalio 2 d. atliks vienas didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per paskutinius dešimtmečius – pianistas Evgeni Bozhanov. Amerikiečių kritikas pažymi: „E. Božanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą...“ („Dallas Morning News“) Atlikėjas įrašė penkis albumus, du iš kurių prestižinėje Deutsche Grammophon. Jo koncertų grafike šiandien tokios salės kaip Londono Royal Festival Hall, Berlyno filharmonija, Vienos Musikverein, Maskvos Didžiosios konservatorijos salė, Tokijo Suntory Hall, Diuseldorfo Tonhalle ir eilė kitų. Savo soliniame koncerte Vilniuje E. Božanovas pakvies į muzikinę kelionę su D. Scralatti ir didžiųjų romantikų F. Liszto bei F. Chopino kūriniais.

Romantinė violončelė ir magiškas smuikas

Du festivalio koncertai dedikuoti styginių pasauliui. Spalio 4 d. koncerte karaliaus violončelė ir violončelininkas Valentin Radutiu, įvardijamas Süddeutsche Zeitung kaip „vienas ryškiausių šiandienos violončelės talentų“. Festivalyje Vilniuje jis pasirodys su savo scenos partneriu pianistu Evgeni Bozhanov, su kuriuo nuolat koncertuoja pagrindinėse Europos scenose.

Duetas festivalyje Intermezzo pristatys užburiančią, romantinę programą, nepaliksiančią abejingais nei vieno klausytojo. Koncerte skambės P. I. Čaikovskio penki romansai bei J. Brahmso ir S. Rachmaninovo sonatos violončelei ir fortepijonui – du romantiniai pasauliai, tokie skirtingi ir kartu tokie kupini jausmų ir išgyvenimų.

Spalio 6 d. visas koncertas dedikuotas smuikui. Svarbiausiuose tarptautiniuose konkursuose aukščiausius apdovanojimus pelnęs Nikita Boriso-Glebsky klausytojus užburs magiškais smuiko garsais. Jis atliks solinę programą su J.S. Bacho, F. Kreislerio ir E. Ysaÿe kūriniais. N. Boriso-Glebsky išsiskiria garso spalvų gausa, nepaprastu jautrumu ir muzikalumu. Jo talentas pripažintas prestižiškiausiuose konkursuose, tokiuose kaip: Tarptautiniuose J. Sibelijaus ir F. Kreislerio konkursuose, kur jis buvo apdovanotas Grand Prix, P. I. Čaikovskio konkurse, Karalienės Elžbietos konkurse, kuriuose tapo laureatu. 2013 m. smuikininkas laimėjo pagrindinį prizą „Monte Carlo Violin Masters“ konkurse, vykstančiame tik kas keturis metus ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją. Prizą jam įteikė Monako kunigaikštystės Princas Albertas II.

Festivalį vainikuos keturi Stradivarijai

Savaitę truksiantį pirmąjį tarptautinį klasikinės muzikos festivalį Intermezzo vainikuos unikalaus styginių kvarteto Stradivari Quartet ir pianisto Alexei Grynyuk koncertas. Pirmojoje koncerto dalyje keturiais legendinio styginių instrumentų meistro Stradivarijaus instrumentais griežiantis kvartetas atliks L. van Beethoveno ir B. Smetana kvartetus, o antrojoje koncerto dalyje prie jų prisijungs lietuviams gerai pažįstamas, pasaulį savo virtuoziškumu sužavėjęs pianistas Alexei Grynyuk. Kartu jie atliks R. Schumanno fortepijoninį kvintetą. 

Tikriausiai atsiras ne daug kvartetų pasaulyje, kurių visi nariai griežtų istoriniais, dėl savo ypatingo skambesio vienais labiausiai vertinamų pasaulyje Stradivarijų šeimos kurtais instrumentais. Visi šie instrumentai buvo pagaminti 18 a. pradžioje. Stradivadi Quartet yra laikomas vienu ryškiausių jaunųjų kvartetų pasaulyje, nuolat koncertuojantis JAV, Kinijoje, Japonijoje, Europoje. Šio sezono svarbiausios koncertų salės: Berlyno filharmonija, Vienos Konzerthaus, Metropoliteno muziejus Niujorke Londono Wigmore Hall.

Intermezzo

„Ilgai galvojome, koks žodis geriausiai atitiktų mūsų festivalio filosofiją. Intermezzo – iš italų kalbos išvertus reiškia muzikinis intarpas. Šiuo atveju tai labai tikslus išsireiškimas. Iš vienos pusės, festivalis vyks netradicinėje klasikinės muzikos koncertams erdvėje – pastate skirtame prekybai, Gariūnų verslo parke. Tai bus tam tikras intarpas ar Intermezzo į šios vietos kontekstą. Iš kitos pusės, tikimės jog šiam naujai startuojančiam festivaliui atsiras vieta kultūrinių Vilniaus renginių kontekste, todėl tai bus savotiškas Intermezzo kultūrinių renginių panoramoje. Ir galiausiai, svarbiausias tikslas ir lūkestis, kad apsilankymas šiame festivalyje kiekvienam klausytojui būtų tam tikras Intermezzo kiekvieno milžinišku greičiu skriejančiame gyvenime. Muzika buvo sukurta genialių kompozitorių, daugiausiai rašiusių muzikinius šedevrus laikais, kuomet nebuvo interneto, televizijos, automobilių ir visų kitų dalykų. Šiuolaikinėje, informacijos ir technologijų perpildytoje kasdienybėje, kurioje retai kada lieka laiko „atsijungti“, Intermezzo kvies paskirti pirmąją spalio savaitę sau ir leisti jau šimtus metų gyvuojančios muzikos galiai bent šiek tiek pristabdyti be perstojo bėgantį laiką ir pasinerti į užburiantį muzikos grožį. Raminanti, įkvepianti, suteikianti vidinę harmoniją, vienijanti – ši muzikos galia bus atokvėpis sielai ir sparnai vaizduotei. Norime, kad tai būtų ypatingas festivalis, kuris taptų atradimu, kupinu aistrų ir naujų išgyvenimų... Tuo tikslu valandą prieš koncertus vyks „prieškoncertiniai“ pokalbiai su atlikėjais ir koncertų vedėjais, į kuriuos mielai kviečiami klausytojai. Vakaro solistai pasakos apie būsimą koncerto programą bei kūrinius. Tai bus savotiškas intro į kokybiškesnį koncerto klausymą. “ – teigia festivalio organizatoriai.

„Sekantis klausimas, kurį tikriausiai visi norėtų užduoti – kodėl koncertams pasirinkta ši erdvė. Atsakymas nėra toks trumpas. Vienas pagrindinių faktorių, lėmusių šį pasirinkimą – tai neįtikėtinai gera akustika toje erdvėje, kur vyks koncertai. Neįtikėtina ji yra tuo, kad tokia puiki gavosi atsitiktinai, projektuojant ir statant prekybos centrą. Tokia akustika gali lygiuotis su geriausiomis koncertų salėmis.“ – įspūdžiais dalijosi „Naujosios muzikų kartos“ atstovai.
Klasikinės muzikos koncertai – nėra naujiena Gariūnų verslo centre. Prieš beveik metus čia atidaryta klasikinės muzikos koncertų salė, talpinanti per 200 klausytojų, turinti naują, iš JAV atgabentą Steinway and Sons koncertinį fortepijoną bei puikią akustiką, kurią sukuria specialios akustinės užuolaidos ir sienos. Šioje salėje per šį sezoną pasirodė eilė garsių atlikėjų, ir ją pamėgo klasikinės muzikos gerbėjai.

„Džiaugiamės šia Gariūnų iniciatyva atidaryti tokią netikėtą ir kartu taip reikalingą erdvę klasikinei muzikai. Surengėme jau ne vieną koncertą joje. Tačiau šį kartą festivalis vyks ne šioje salėje, bet kitoje šio prekybos centro erdvėje, talpinsiančioje apie 500 klausytojų. Po vieno koncerto smuikininkas Nikita Boriso-Glebsky nutarė pasivaiksčioti po prekybos centrą ir išbandyti jo erdvių skambesį. Nusileidęs žemyn, jis užgrojo J.S. Bacho partitą. Visi, kas tuo metu vaiksčiojo ar kalbėjosi, nutilo. Erdvę užliejo magiškas garsas, aplinkiniai tiesiog pamiršo kvėpuoti. Šio įspūdžio neįmanoma nupasakoti, ar užmiršti. Galima sakyti tą vakarą ir gimė festivalio idėja. Idėja, kad visi turi išgyventi šį potyrį, kurį sukurs būtent šios erdvės akustika, o taip pat ir mūsų geriausi atlikėjai. Koncertams bus sumontuota speciali scena, veiks visa infrastruktūra. Visa ši sintezė leis mėgautis nuostabia muzika puikioje erdvėje. Kviečiame visus išgyventi šį muzikinį stebuklą.“ – kviečia Naujoji muzikų karta.

Koncertai: 

- Spalio 1 d. 19.00 val. - Festivalio Intermezzo atidarymo koncertas kartu su
pianistais Alexei Grynyuk ir Kasparu Uinsku pasirodys į Lietuvą atvykstantis
Liepojos simfoninis orkestras su dirigentu Atvars Lakstigala.

- Spalio 2 d. 19.00 val. - Festivalio fortepijoninis rečitalis su pasaulinio garso
virtuozu - pianistu Evgeni Bozhanov.

- Spalio 4 d. 18.00 val. - Violončelės romantikas Valentin Radutiu
kartu su pianistu Evgeni Bozhanov.

- Spalio 6 d. 19.00 val. - Smuiko magija su vienu ryškiausių šiandienos smuikininkų Nikita Boriso-Glebskiu, jo soliniame koncerte.

- Spalio 8 d. 19.00 val. - Festivalio uždarymo koncertas su Stradivari Quartet ir su pianistu Alexei Grynyuk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)