Gydytojo Alberto Jauniškio pastangomis trečiąjame dešimtmetyje pastatytas namas, kuriame jis ir gyveno, ir priiminėjo pacientus, buvo vienas gražiausių Molėtuose, raudono molio plytų su balkonėliu į gatvę. Sovietų laikais didelis dviejų aukštų pastatas, žinoma, buvo nacionalizuotas. Po II-ojo pasaulinio karo, kaip skelbia fasade kabanti lenta, 1944-1950 metais čia buvo kalinami ir kankinami kovotojai už Lietuvos laisvę. Namas buvo paverstas „stribynu“. Dar vėliau jame funkcionavo teismas. Mūsų dienomis molėtiškių iki šiol „Jauniškio namu“ vadinamas statinys stovi tuščias.

Molio šventės Molėtuose metu Molėtų krašto muziejaus ir dailės galerijos iniaciatyva vyks ketvirtąjį kartą sumanymas „Molėtai įkvepia dailininkus“. Anksčiau tai buvo tarptautinio tapybos plenero rezultatas: Molėtuose nutapyti paveikslai būdavo ekspuonuojami sanąjame gydytojo A. Jauniškio name. Šiemet tarptautinis pleneras įvyks rugsėjo mėnesį. Todėl į būsimą plenerą kviečiami autoriai rodys savo tapybos darbus, kuriuos atrinko kruopščiai patys, stengdamiesi atspindėti Molėtų kraštą, jo istoriją ir žmones. Daugybė tuščių kambarių virs galerijomis, Jauniškio namas persikūnys į kuo tikriausią parodinį–tapybinį labirintą. O visą pirmąjį namo aukštą užpildys Rūtos Eidukaitytės personalinė tapybos paroda „Peizažai“.

Tai daugiau nei 40 drobių, sukurtų per paskutiniuosius kūrybinius autorės metus. Dalis drobių yra įkvėptos Molėtų rajono gamtovaizdžio. R. Eidukaitytė kasmet dalyvauja Molėtų dailės galerijos organizuojamuose pleneruose, todėl jau seniai yra pamilusi šį ežerų, miškų ir debesų kraštą. Dailininkės tapybai būdingas muzikalumas ir poetiškumas, nes autorė dar kuria dainas, rašo jom žodžius. Skudutiškyje vieno plenero metu dailininkė sukūrė dainą „Ežere“ apie šio krašto debesis ir ežerus. Taip pat R. Eidukaitytė dažnai tapo Vilniaus peizažus. Ypač mėgsta „žaliąjį Vilnių“ vasaros metu. 2014 metais tapo Antano Gudaičio konkurso nugalėtoja. Šioje peizažų parodoje bus eksponuojami ir tie paveikslai, kurių dėka buvo iškovota A. Gudaičio premija.

Kasmet gydytojo A. Jauniškio name vyksta ir atviros meno dirbtuvės. Šiemet savo personalinės parodos fone tapys ir pati autorė Rūta Eidukaitytė, jai talkins projekto kuratorė Aistė Gabrielė Černiūtė. Renginio metu bus galima stebėti natiurmorto ar peizažo atsiradimą, savo jėgas išbandyti kūrybiniame procese, dirbant dailininko teptukais ir aliejiniais dažais.

Tapybos parodos „Kambarys kaip galerija“ dalyviai: Aistė Gabrielė Černiūtė, Asta Baltia, Vidas Poškus, Kostas Poškus, Mindaugas Skudutis, Miglė Kosinskaitė, Vaclovas Vilūnas, Aleksandras Vozbinas, Jūratė Mitalienė, Skaidra Savickas, Adasa Skliutauskaitė, Arvydas Kašauskas, Giedrė Riškutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)