Jomis tapo Rebekos Unos „Atjunk“, Dainos Opolskaitės „Eksperimentas gyventi“ ir Akvilinos Cicėnaitės „Niujorko respublika“. Geriausią šio trejeto kūrinį bei jo autorių, kuriam atiteks 2900 EUR apdovanojimas, lygiomis teisėmis su komisija rinks ir Lietuvos moksleiviai. Rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas šių metų spalio 1 d.

Ypatingas vaidmuo renkant konkurso nugalėtoją atiteks patiems moksleiviams – tai pirmas atvejis, kuomet ne leidykla ir komisija, bet patys skaitytojai, kuriems ir skirtos konkursinės knygos, galės savo nuomone nulemti rašytoją, labiausiai nusipelniusį pagrindinio apdovanojimo.

„Iš 26 konkurse dalyvavusių originalių rankraščių tris geriausius išrinko komisija, kurią sudarė doc.dr. Kęstutis Urba, literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė, rašytojos Gintarė Adomaitytė, Renata Šerelytė, mokytojos Violeta Juodelienė ir Vilija Dailidienė. Tačiau renkant geriausią šio konkurso knygą, komisijos balsai tesudarys 50 proc. galutinio sprendimo. Kitą pusę lems 17 moksleivių iš visos Lietuvos. Tai – Vilniaus, Kupiškio, Salantų ir Mosėdžio mokyklų auklėtiniai, kuriuos rekomendavo aktyvūs bibliotekininkai, lituanistai bei knygų klubų vadovai. Šių moksleivių rankose – didelė atsakomybė, bet jie, kaip svarbiausia knygų paaugliams konkurso auditorija, ir turėtų būti pagrindiniai sprendėjai“, - teigia projekto vadovė Nijolė Kuolienė.

6 komisijos nariai ir 17 šalies moksleivių geriausią knygą rinks iš labai skirtingų, tačiau jaunimui artimas temas nagrinėjančių kūrinių. Vienas jų, slapyvardžiu pasirašančios Rebekos Unos „Atjunk“, pasakoja apie netolimą ateitį: steriliai išvalytame pasaulyje – be daiktų ir be pojūčių – žmones vis labiau kontroliuoja virtuali sistema. Knygos herojai, keturiolikmečiai Gryta ir Mantas, nežino, ar išlikti savimi, ar tapti visuotinės sistemos dalimi? Debiutiniame autorės kūrinyje klausiama, kaip išlikti, kai virtualus pasaulis kėsinasi į viską – net į jausmus.

Kitas geriausiųjų trejeto kūrinys – pirmoji Dainos Opolskaitės knyga jaunimui – „Eksperimentas gyventi“. Jame bevardė knygos pasakotoja be pagražinimų ir be rožinių akinių atskleidžia, koks yra gyvenimas vaikų globos namuose bei už jo ribų. Knygos herojus pasitinka tikroviški bei negailestingi išbandymai, bet tuo pat metu atskleidžiamas ir nepalaužiamas veikėjų būdas. Tai istorija apie gyventi trokštančius žmones, kurių niekas to nemokino.

Trečioji knygų konkurso finalininkė – Akvilinos Cicėnaitės knyga „Niujorko respublika“. Šis romanas pasakoja apie kitokią Lietuvą, nei esame ją įpratę matyti šiandien. „Niujorko respublikoje“ – pirmieji Lietuvos nepriklausomybės metai: tuščios parduotuvės, vienoda uniforma mokyklose, jokių kelionių ir vakarais išnyrantis to meto paauglių baubas – grėsmingai signalizuojanti šiukšliavežė. Ši, jau penktoji autorės knyga, geriausiai parodo, kokia buvo Lietuvos sostinė prieš 25 metus ir kokia, visais laikais nesikeičianti, jaunų žmonių paauglystė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)