Tytuvėnų vasaros festivalio koncertai pirmą kartą kelsis ir į kitas erdves - vyks Šiaulių katedroje ir šio miesto Ch. Frenkelio rūmuose, Joniškio Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje ir Baisogalos dvare Radviliškio rajone.

Pasak festivalio meno vadovės, kompozitorės ir muzikologės Audronės Žigaitytės, festivalį įkvėpė unikalaus Tytuvėnų vienuolyno ansamblio aplinkos "itališkumas", Italijos architektūrai būdingos arkados ir nepralenkiamos akustikos kiemai, kuriuose kamerinių koncertų metu girdėti net musės zvimbimas.

Neatsitiktinai šioje aplinkoje antrąjį festivalį pradės neapolietiškų dainų, primenančių mažąsias operas, vakaras. "Planavome šį koncertą didžiajame vienuolyno kieme, turinčiame itališkos architektūros elementų, rengti efektingai - gerokai sutemus, su fejerverkais ir laužais, tačiau vietiniai žmonės po šeštos valandos vakaro niekur nebekelia kojos iš namų, tad savo planus turėjome pakeisti - festivalio pradžios koncertą rengsime be ugnies atrakcijų, pradėsime ankstesnę pavakarės valandą", - sakė A. Žigaitytė.

Nepakartojamomis intonacijomis ir aistra spinduliuojančias itališkas dainas atliks operos solistai Algirdas Janutas ir Eduardas Kaniava, Šiaulių kamerinis orkestras, diriguos maestro Vytautas Viržonis. Šis koncertas birželio 4 dieną bus kartojamas ir Baisogalos dvare.

Ypatingas festivalio vakaras numatomas birželio 19 dieną Šiaulių katedroje. Specialią Volfgango Amadėjaus Mocarto "Requiem" interpretaciją keturiems solistams ir 14 instrumentalistų diriguos garsus estų dirigentas ir smuikininkas Andresas Mustonenas, chorines ir solo partijas atliks Asta Krikščiūnaitė, Ieva Prudnikovaitė, Algirdas Janutas ir Vladimiras Prudnikovas, grieš Čiurlionio kvartetas, Estijos ir Lietuvos muzikai. Pasak festivalio rengėjų, tai vienintelė proga išgirsti unikalią garsiojo kūrinio interpretaciją, skiriamą šįmet mirusio popiežiaus Jono Pauliaus II atminimui.

Tytuvėnų vasaros festivalio premjera rugpjūčio mėnesį taps A. Žigaitytės vokalinė-choreografinė misterija "Praregėjimas" liturginiais ir Vinco Mykolaičio-Putino tekstais. Misterijos personažai ir jų praregėjimas renkantis turtus ar dvasines vertybes primins Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio fundatoriaus Andriejaus Valavičiaus šeimos istoriją.

Teatralizuotame režisieriaus Ramūno Kaubrio pastatyme dainuos Asta Krikščiūnaitė, Sabina Martinaitytė ir Vladimiras Prudnikovas, gros saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir birbynininkas Egidijus Ališauskas, Klaipėdos ir Šiaulių kameriniai chorai "Aukuras" ir "Polifonija", Šiaulių berniukų choras "Dagilėlis", Tytuvėnų festivalio orkestras, šoks Klaipėdos muzikinio teatro choreografinė grupė, diriguos Modestas Pitrėnas. Po premjerų Joniškyje ir Tytuvėnuose ši misterija rugpjūčio 27 dieną skambės ir Vilniaus universiteto Didžiajame kieme.

Šių metų festivalyje koncertuos violončelininkas, Nacionalinės premijos laureatas Davidas Geringas, Leonido Melniko, Boriso Traubo ir Valentino Kaplūno fortepijoninis trio, jaunosios dainininkės Jurgita Adamonytė ir Ieva Prudnikovaitė, amerikiečių dainininkė Audrey Luna, senovinės muzikos ir šokio ansamblis "Saltanda", Šiaulių pučiamųjų orkestras ir kiti atlikėjai. Žinomi Kauno ir Klaipėdos muzikai ir aktoriai festivalio programą papuoš dviem literatūrinėmis-muzikinėmis kompozicijomis.

Festivalis baigsis rugsėjo 3 dieną Šiaulių Ch. Frenkelio rūmuose operos primadonos Irenos Milkevičiūtės, profesoriaus Kęstučio Grybausko pianistų kvarteto ir Šiaulių kamerinio orkestro koncertu.

Pasak Šiaulių filharmonijos direktorės Nijolės Saimininkienės, praėjusiais metais Tytuvėnų vasaros festivalio koncertuose apsilankė apie 3 tūkstančius klausytojų, tačiau pernai festivalis vyko tik Tytuvėnuose, o šiais metais plečiantis festivalio erdvėms melomanų tikimasi sulaukti nepalyginamai daugiau.

"Iki šiol Šiaulių kraštas daugiausia garsėjo vien Kryžių kalnu, bet juk šiame nuostabios gamtos regione yra ir daugybė kultūrinio turizmo objektų, tarp jų - ir atgimstantis Tytuvėnų vienuolyno ansamblis. Gražu matyti, kaip į vasaros festivalio koncertus ateina trijų kartų klausytojai - seneliai, tėvai ir vaikai, nuo mažumės mokomi suprasti tikrus dalykus", - pastebėjo N. Saimininkienė.

Dideliu biudžetu kol kas pasigirti negalintį Tytuvėnų vasaros festivalį remia Kultūros ministerija, Šiaulių apskrities viršininko administracija, Kelmės rajono ir Šiaulių miesto savivaldybės bei Tytuvėnų seniūnija.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją