Festivalyje "Kontakt" be lietuvių dalyvavo dar 10 teatrų iš Lenkijos, Vokietijos, Belgijos, Čekijos, Rumunijos, Vengrijos, Rusijos, Baltarusijos ir Šveicarijos.

Vilniaus mažasis teatras yra vienas laukiamiausių "Kontakto" svečių - nuo 1993 metų čia buvo pristatytos beveik visos teatro premjeros. 1997-aisiais Rimo Tumino "Maskaradas" pelnė festivalio pagrindinį prizą.

Gegužės viduryje "Madagaskaras" jau buvo pripažintas geriausiu pirmą kartą vykusiame Baltijos šiuolaikinės dramos festivalyje "Žvilgsnis".

"Madagaskaras" - spektaklis apie lietuviškas utopijas, tarpukario geografo-svajotojo ryžtą paversti lietuvius jūrine tauta, iškelti Lietuvą į visais atžvilgiais palankesnį Afrikos žemyną ir taip pabėgti nuo piktavalių kaimynų bei lemties.

Dramai apie lietuviškas utopijas M.Ivaškevičius "atrado" unikalią asmenybę - Kazį Pakštą.

Geografas, keliautojas, geopolitikas ir visuomenės veikėjas K.Pakštas (1893-1960) buvo vadinamas "propagandos ministeriu be ministerio rango", "laisvos Europos žygiuotoju", "Ulisu", "patriotiniu viesulu", "tautos šaukliu", "tautiniu apaštalu", "lietuvių Ciceronu".

Nujausdamas Lietuvos likimą, jis siūlė perkelti ją į kurią nors Afrikos šalį ir sukurti ten "atsarginę" tėvynę.

Tiek M.Ivaškevičius, tiek R.Tuminas K.Pakšto utopijos neskubėjo nei pernelyg ironizuoti, nei heroizuoti. Režisierius buvo itin atsargus, rinkdamasis spektaklio žanrą, siekė, kad komiškas situacijas lydintis juokas, kaip ir dėmesys autentiškoms detalėms, nenustelbtų minties, neužgožtų nostalgiškos nuotaikos, kurią ypač padeda kurti Fausto Latėno muzika.

"Madagaskaro" aktoriai - Ramūnas Cicėnas, G.Latvėnaitė, Mantas Vaitiekūnas, Eglė Gabrėnaitė bei kiti.

Birželio 5-ąją spektaklis "Madagaskaras" išvyksta į Austriją dalyvauti viename iš didžiausių Europoje "Vienos festivalyje".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją