Parodoje „Kazimiera Zimblytė (1933-1999). 7 dešimtmetis“ pristatoma ankstyvoji K. Zimblytės kūrybos dalis, apimanti 7 dešimtmetį – intensyviausią individualių meninių ieškojimų etapą.

Paroda bandoma rekonstruoti šio dešimtmečio kūrybos visumą, siekiama suprasti abstraktaus paveikslo genezę, apmąstyti jos egzistavimo sąlygas ir prielaidas sovietinėje epochoje, kai, Vaclavo Havelo žodžiais tariant, „pilka monotonija užgniauždavo menkiausią individualybės pradą“.

Kazimieros Zimblytės grynoji abstrakcija yra labai reikšminga XX a. antros pusės Lietuvos tapybos modernėjimo procesams. Jau pirmuosiuose savarankiškos kūrybos darbuose matyti, kaip dailininkę domina paveikslo plokštumos poveikio problematika. Svarbi kultūrinių inspiracijų terpė 7 dešimtmetyje – undergroundo kultūrai priklausiusios Maskvos inteligentijos ratas, kuris buvo palankus dailininkės kūrinių recepcijai ir sklaidai.

Lietuvoje pirmoji personalinė dailininkės paroda, surengta 1968 m. „Vagos“ leidykloje, buvo aršiai valdžios sukritikuota ir uždaryta, o jos kūrybos sklaida – stipriai apribota. Šio dešimtmečio K. Zimblytės kūrybos gausa ir įvairovė patvirtina, kad „pilka monotonija“ negalėjo sustingdyti to, kas vyko autonomiškoje individualių meninių interesų apibrėžtoje erdvėje.

Renginių programa:

Kovo 28 d., šeštadienį:

12 val. ekskursija po parodą su NDG gidu.

13 val. edukacinės dirbtuvės jaunimui nuo 14 m., skirtos susipažinti su K. Zimblytės kūryba, pristatoma parodoje, bei tapyto popieriaus akcijomis, įgyvendintomis 1979-ais metais Briedžiūnų kaimo pievose. Kviesime dalyvius pasinaudoti menininkės idėja ir sudalyvauti akcijoje pievoje šalia NDG.

15 val. J. Matonio ir V. Damaševičiaus filmo apie K. Zimblytę iš serijos „Menininkų portretai“ peržiūra (vyks NDG fojė prie įėjimo). Filmas lietuvių k., trukmė 30 min.

Kovo 29 d., sekmadienį:

12 val. ekskursija po parodą su NDG gidu.

13 val. edukacinės dirbtuvės šeimoms su vaikais, kurių dalyvius kviesime susipažinti su K. Zimblytės kūriniais parodoje ir išbandyti asambliažo techniką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)