21-erius metus gyvuojanti Niujorko trupė „Complexions“ laužo daugybę stereotipų. Šokio specialistai sutariama – trupės įkūrėjai Desmondas Richardsonas ir Dwightas Rodenas yra vieni šiuolaikinio baleto lyderių, padėjusių sukurti naujus šokio kelius.

Teigiama, kad iš keliolikos šokėjų sudaryta trupė buvo pirmoji Jungtinėse Valstijose, suburta daugiakultūriškumo principu. Skirtingų rasių, šalių, tradicijų šokėjai į bendrą „Complexions“ piešinį įneša savų spalvų, sukurdami analogų neturinčią šokio kalbą, apjungiančią baletą ir modernųjį šokį.

Dienraščio „New York Times“ kritikų apdovanojimu įvertinta trupė yra ne tik išmaišiusi Amerikos prestižines sales, bet ir gastroliavusi visame pasaulyje – nuo Australijos iki Pietų Korėjos, nuo „Isle De Dance“ festivalio Paryžiuje iki Varšuvos baleto festivalio.

Šokėjas ir choreografas Dwightas Rodenas yra sukūręs daugiau nei 90 spektaklių – ne tik „Complexions“, bet ir Niujorko miesto, Arizono, Pitsburgo baleto teatrams ir kitoms žinomoms trupėms. Desmondas Richardsonas buvo pirmasis afroamerikietis, tapęs Amerikos baleto teatro primarijumi. Tarp jo darbų – pasirodymai su „La Scala“ teatro, San Fransisko, Vašingtono baleto trupėmis.
Baletas "Complexions"

Įtraukiantys „Complexions“ pasirodymai jau yra gerai žinomi ir šokiu besidomintiems lietuviams. Žymioji baleto šokėja Eglė Špokaitė yra mačiusi „Complexions“ pasirodymą Vilniuje.

„Rekomenduočiau šį pasirodymą aplankyti ir tiems, kurie visiškai nesidomi baletu. Pasaulyje susidomėjimas šokiu akivaizdžiai auga. Mūsų šalyje tai vyksta kiek lėčiau, bet vyksta. Šios trupės pasirodymas užkrės energija, įspūdžiu, jėga.

Ji atspindi Niujorko savybes: ekspresiją, nesustojamą norą judėti, būti novatoriškai. Patys artistai atspindi margą pasaulį – jie skirtingi savo odos spalva, kūno sudėjimu. Niujorko šokio kultūroje į vieną vietą susijungia baletas, šiuolaikinis, gatvės šokis, folkloras – galima ilgai vardyti. Tai miestas, kuris juda ir žavi, nesilaiko konservatyvių taisyklių. Būtent tokią energiją spinduliuoja ir šie šokėjai“, - sako E. Špokaitė.
Šorena Džaniašvili

Dainininkės Šorenos gyvenime šokis užima svarbią vietą – neatsitiktinai 2009-aisiais ji laimėjo populiarųjį TV šouŠok su manimi“.

„Po to projekto šokis iš mano gyvenimo niekur nedingo. Jis gyvena su manim nuo vaikystės, mano kūnas visada juda, nes mano siela visada šoka. Nesvarbu, esu mašinoje, lauke ar koncerte“, - juokiasi 2010-aisiais “Complexions” pasirodymą mačiusi, o dabar antrojo susitikimo su šiais menininkais nekantriai laukianti dainininkė.

Anot jos, šios JAV trupės pasirodymų tiesiog neįmanoma taikliai nupasakoti – reikia pamatyti savo akimis.

„Per judesius jie į salę neša tokią jėgą ir emociją, kad tai reikia pajusti. Išskirtinė ir įdomi trupė, nerealiai suvienijanti įvairias kultūras. Atrodo, kad per jų pasirodymą pamatai visą pasaulį“, - įspūdžiais dalijasi Šorena.
Jurga Šeduikytė

Dainininkė Jurga Šeduikytė kol kas „Complexions“ pasirodymus yra regėjusi tik vaizdo įrašuose, kurie jai paliko didelį įspūdį, tad nekantriai laukia galimybės pagaliau juos pamatyti gyvai.

„Džiugu, kad šiuolaikinis menininkas žvelgia plačiai - išeidamas iš savo komforto zonos. Tai kainuoja daugiau jėgų, bet ir praplečia žmogaus galimybių ribas. Nustebti nuo to, ką gali žmogus, jo kūnas, yra labai sveika. Tai įkvepia ir pačiai tobulėti. Tikiuosi tikrai įspūdingo ir įkvepiančio reginio“, - sako Jurga.

Nerijus Juška

„Bijojau net pajudėti, taip smarkiai įtraukė tas reginys. Šį kartą jau su dideliu nekantrumu laukiu „Complexions“ programos.

Jie – tikros šokio žvaigždės“, - po prieš ketverius metus pamatyto pasirodymo baleto primarijus Nerijus Juška irgi neabejoja, kur praleis balandžio 2-osios vakarą.

Balerina Simona Paciukonytė apie „Complexions“ pirmą sykį išgirdo dar besimokydama baleto mokykloje. Pirmą kartą trupės pasirodymą ji pamatė Niujorke.

„Užgniaužė kvapą, tai kažkas stebuklingo. Jų išskirtinė technika ,kurios pagrindas yra neoklasikinis baletas, kalba ne tik tobulai išbaigtais judesiais, bet ir dovanoja jausmą, kuris sklinda iš kiekvieno artisto. Tai aistra, kuri neišvengiamai paliečia kiekvieną žiūrovą.

„Complexions“ pasirodymai nėra tolima nerealybė, jų jausmas scenoje - tikras, ne princesės ar princo meilės paveikslas iš pasakos, o kažkas realesnio. Jų kūryboje nėra žodžio „neįmanoma“. Grynas, tikras šokis - choreografijos ir atlikimo šedevras“, - neabejoja šokėja.

Ji mano, kad amerikiečių talentas gali sudominti ir tuos žiūrovus, kurie retai lankosi šokio spektakliuose.

„Jei užmiegate teatre po sunkios darbo dienos, čia tikrai neužmigsite. Vaizdžiai kalbant, jų energija ir aistra įkvepia šokti gyvenimą, net jei ir nesate šokėjai. Tai pamatyti būtina“, - sako Simona.
Valdas Petreikis ir Simona Paciukonytė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)