Filmo pristatyme dalyvaus vieną vaidmenų sukūręs pagrindinės aktorės Ingos Mickytės brolis Vaidevutis Mickys, antrasis filmo režisierius Gytis Lukšas, operatorius Algimantas Mockus, dailininkas Algirdas Ničius. „Skalvijos“ kino centre bus surengta fotografijų iš „Gražuolės“ filmavimo aikštelės paroda. Nuotraukas visuomenei pristato Lietuvos centrinis valstybės archyvas ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus. 

„Gražuolė“ užima svarbią vietą Lietuvos kino istorijoje ir iki šiol yra vertinama dėl poetinės stilistikos, išskirtinio dramatizmo bei suteiktos galimybės pažvelgti į vaikų pasaulio subtilybes jų pačių akimis. Filmas neretai lyginama su tokia kino klasika kaip Albero Liamorisso kino šedevrai „Baltieji karčiai“ ar „Raudonas balionas“.
A. Žebriūno filmas "Gražuolė"

„Gražuolė“ neatsiejama nuo išskirtinio pagrindinės herojės šokio. Filmas pasakoja apie mergaitę Ingą (aktorė Inga Mickytė), kuri su kiemo vaikais žaidžia žaidimą, kurio tikslas – girti rato viduryje šokantį kiemo draugą. Vaikų mėgstama Inga dažniausiai sulaukia komplimentų ir yra vadinama gražuole. Viskas pasikeičia, kai į kiemą atsikrausčiusiam berniukui, už šiurkštumą pramintą „Nebyliu“, nepatinka Ingos strazdanos ir jis ją pavadina bjauria. Pikti žodžiai užgauna mergaitę ir ji leidžiasi į grožio paieškas. 

Filmo garso ir vaizdo restauracija atlikta Lenkijoje, skaitmeninimo darbus atliko Lietuvos centrinis valstybės archyvas. Filmui parengti titrai anglų ir prancūzų kalbomis.

Lietuvos kino centras siekia sistemiškai organizuoti Lietuvos kino paveldo grąžinimo darbus bei užtikrinti, kad paveldas būtų ne tik sukauptas, bet ir pristatomas visuomenei. 2014 m. buvo įsigytos 9 filmų kopijos, 2015 m. planuojama įsigyti dar 10. Įsigijus filmus ir esant galimybėms, filmai restauruojami ir skaitmeninami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)