„Konkursu siekiama prasmingai paminėti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, ugdyti nuostatą, kad kiekvienas turi gerai žinoti ir suprasti savo tautos istoriją, stiprinti tapatumo ir pasididžiavimo savo valstybe jausmą, skatinti visuomenės bendruomeniškumą, puoselėti savo krašto tradicijų išugdytas dvasines ir pilietines vertybes. Jo metu visi galės ne tik pasitikrinti istorijos žinias, tačiau ir susitikti su bendraminčiais“, – teigia Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos tarybos pirmininkė, mokytoja ekspertė Žaneta Vaškevičienė.

Pasak specialistės, pirmą kartą rengiamame konkurse „Lietuvos istorijos žinovas“ galės dalyvauti 5–12 klasių mokiniai, įvairaus amžiaus šalies gyventojai bei išeivija. Jis vyks mokyklose ir organizatorių numatytose kitose vietose – įvairių miestų savivaldybėse, muziejuose, bibliotekose ir kt. Vilniečiai kviečiami registruotis ir istorijos užduotis įveikti Valdovų rūmuose. Negalintieji atvykti konkurse nurodytas užduotis galės spręsti internete.

Konkurse „Lietuvos istorijos žinovas“ planuojama pateikti įvairius Lietuvos istorijos laikotarpius apimančias užduotis. Jas rengia Vilniaus licėjaus direktoriaus, istorijos mokytojo eksperto Sauliaus Jurkevičiaus vadovaujama ekspertų grupė – dr. Vilma Žaltauskaitė (Lietuvos istorijos institutas), dr. Liutauras Gudžinskas (Lietuvos politologų asociacija), prof. Rimvydas Petrauskas (Vilniaus universitetas), Eimantas Gudas (Valdovų rūmų muziejus), Faustas Meškuotis (Vilniaus jėzuitų gimnazija), Jūratė Litvinaitė (Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija). Konkurso dalyviai užduotis turės atlikti per 45 minutes.

„Tikimės, kad šiuo gražiu ir prasmingu konkursu bus originaliai paminėta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejaus šventė, taip pat suformuota tradicija kasmet sudaryti galimybių Lietuvos gyventojams bei užsienio lietuviams ne tik pasitikrinti raštingumo įgūdžius Nacionaliniame diktante arba pagrindinio Lietuvos įstatymo – Konstitucijos – žinias egzamine, bet ir mesti iššūkį ir tapti Lietuvos istorijos žinovu, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai dr. Jolanta Karpavičienė. – Sumanymas pilietiškai prasmingas, todėl neabejojame, kad šis konkursas, panašiai kaip Nacionalinis diktantas arba Konstitucijos egzaminas, išsirutulios į kasmetinį renginį.“

Konkurso dalyvių atliktas užduotis vertins kiekviename šalies mieste suburtos vietinės vertinimo komisijos. Daugiausia taškų surinkusiems dalyviams bus teikiami Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos tarybos padėkos raštai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)