Birželio 9 dieną atidaromame Lietuvos nacionaliniame paviljone Venecijoje J. Meko kūrybą pristatys išsami programa "Mažų ir asmeniškų dalykų svarba didžiųjų užmojų laikais" ("Celebration of the Small and Personal in the Time of Bigness"). Ją sudarys videoinstaliacijos ir filmų peržiūros bei speciali filmų apie J. Meką programa. Į parodos atidarymą iš Niujorko žada atvykti ir pats 82 metų menininkas.

Iki lapkričio 6 dienos veiksianti paroda supažindins Venecijos bienalės lankytojus su J. Meko kūrybos raida, jau tapusia nepriklausomo kino istorija, ir naujausiais projektais - J. Mekas specialiai bienalei parengė pirmą kartą rodomą instaliaciją "Videodienoraščiai" ("Home videos") apie J. Meko šeimą ir draugus.

Pasak Lietuvos projekto Venecijos bienalėje komisarų Liutauro Pšibilskio ir Lolitos Jablonskienės, šiais metais mūsų šalies nacionalinis paviljonas bus įrengtas strategiškai palankioje ir lengvai pasiekiamoje Venecijos vietoje - "Liudotekoje" (Ludoteca), kurios pavadinimas lietuviškai reiškia žaidimų kambarį. Lietuvos paviljonas yra pakeliui į Venecijos sodus (Giardini), kuriuose įsikūrę per 30 įvairių šalių nacionalinių paviljonų, dar 42 šalių paviljonai veiks įvairiuose miesto pastatuose.

"Savo paviljone turėsime keturias erdves, kurias užtamsinsime videoinstaliacijoms ir filmams rodyti. Instaliacijoje "Videodienoraščiai" bus aštuoni monitoriai, kuriuose bus rodomi epizodai iš J. Meko gyvenimo. Taip pat bus keletas filmų, kuriuos rodysime ant vienos sienos daugelyje monitorių, lyg kokioje mokslo laboratorijoje. Kitose salėse rodysime šešias J. Meko filmų programas - kiekvieną dieną vis kitą ir įvairių autorių filmus apie patį J. Meką", - sakė L. Pšibilskis.

Specialiai bienalei išleista knyga "Pokalbiai, laiškai, įvairūs darbai ir kt.", kurioje publikuojami įvairiu metu daryti interviu su J. Meku. Čia bus daug retos, anksčiau niekur neskelbtos medžiagos, be to, J. Mekas kuratoriams leido naudotis ir asmeniniu fotoarchyvu. Jame yra ir seniausia J. Meko daryta nuotrauka, kurioje būsimasis menininkas 1930 metais užfiksavo savo mamą, tėvą ir ožką. Kitose unikaliose nuotraukose bus galima pamatyti ir pasaulio meno garsenybių.

Venecijos bienalės naujovė - šįmet bus rengiamos nebe viena, o dvi tarptautinės parodos - Arsenale ir Italijos paviljone Venecijos sode.

Šįmet Venecijos bienalėje pirmą kartą bus pristatomos ir tokios šalys, kaip Afganistanas, Baltarusija, Albanija, Vidurinės Azijos valstybės ir kt. Šių metų parodoje bus ryškus retrospektyvos elementas, kadangi vadovauti bienalei pakviestas amerikietis šiuolaikinio meno istorikas Robertas Storas.

Kas dvejus metus rengiamoje Venecijos bienalėje Lietuva dalyvauja jau ketvirtą kartą. Nuo 1999-ųjų šioje pasaulinės svarbos šiuolaikinio meno parodoje jau pristatyti garsūs lietuvių menininkai Eglė Rakauskaitė, Mindaugas Navakas, Deimantas Narkevičius, Svajonė ir Paulius Stanikai.

Šįmet Venecijoje pristatomą J. Meko darbų parodą kitų metų pradžioje numatoma surengti ir Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją