Naujoje rašytojos knygoje „Mano Didžioji Nuodėmė, žurnalistika“, autorė be skrupulų narplioja daugiau nei 30 metų, praleistų žurnalistikoje. „Esu itin egocentriška: netikiu kitų patirtimi – tikiu tik tuo, ką pati išbandžiau. Tai pasakojimas apie žurnalistiką pagal labai subjektyvią, atvirą ir sąmoningą idealistę urbonaitę“ – taip naująją knygą pristato pati rašytoja. Vilniaus knygų mugės metu visi norintys galės ne tik susipažinti su leidyklos „Alma litera“ išleista knyga, bet ir gyvai susitikti su jos autore knygos pristatyme, kuriame dalyvaus ir žinomi šalies žurnalistai Rita Miliūtė, Liudas Dapkus bei rašytojas ir literatūros kritikas Andrius Jakučiūnas.

Publicistikos knygoje A. Urbonaitė iš rašytojos pozicijos pasakoja, kuo pavirto žiniasklaida, kurioje tikrovė ne tiek atspindima, kiek sukuriama savaip interpretuojant. Knygos temos – Sąjūdžio laikai, vėliau susiklosčiusi aukštuomenės ir provincijos gyvenimo atskirtis, svarbių Lietuvos kultūrai žmonių portretai, žiniasklaidoje įsigalėjusio bulvarinio požiūrio analitika.

Autorė įsitikinusi, kad skaitytojams įdomiausi turėtų būti pasakojimai, kokiomis aplinkybėmis buvo padarytos nuodėmės, tarp kurių nuolatos privalėjo balansuoti pats sąžiningiausias žurnalistas. Kai kur pasigiria, bet dažniau laido nepasitenkinimą dėl Žurnalistų etikos kodekso nepaisymo, kritikuoja internetinės žurnalistikos iškrypimus, ironizuoja, dėkoja ir sielojasi dėl protingųjų pašnekovų, kuriems visada buvo skiriama per mažai laiko.

„Esu filologė, bet žurnaliste dirbu seniai: pradėjau Lietuvos televizijos ir radijo savaitraštyje „Kalba Vilnius“, nuo antrojo numerio dirbau „Atgimimo“ redakcijoje ir 19 metų – dienraštyje „Lietuvos rytas“. Turiu teisę lyginti laikotarpius ir žurnalistikos tendencijas. Jie buvo labai skirtingi: nuo komiškų sovietinių reikalavimų iki bekraščio idealizmo Nepriklausomybės pradžioje ir žurnalistikos virtimo plėšriu verslu vėliau. Klausiate, ar Lietuvos žurnalistikos atstovai knygoje atpažins save? Taip, dar ir kaip atpažins. Bet paduoti į teismą nepavyks: esu apsirūpinusi įrodymais kiekvienam aprašytam faktui pagrįsti“, – apie knygą kalba A. Urbonaitė.

Vienerius metus ir tris nemiegotas savaites naująją knygą rašiusi A. Urbonaitė prisipažįsta, kad rašant daugiausiai nervų „surijo“ suvokimas, jog jos turimų temų pakaktų mažiausiai dar trims tęsiniams. Autorė įsitikinusi, kad šios srities nepažinusiam skaitytojui žurnalistikos virtuvė bus labai įdomi, o patys žurnalistai sakys, jog reikėjo iškloti daug šlykštesnių istorijų, kurių yra patyręs kiekvienas, dirbantis tarpusavyje konkuravusiuose Lietuvos dienraščiuose.

„Kalbėti apie žurnalistiką – nesunku. Sunkiau būtų niekada to nepasakyti, puikiai žinant, kad nuoskaudas užantyje nešiojasi nemažai aprašytų herojų. Kai kuriems taip ir reikia. Tačiau buvo tokių, kurie nukentėjo nepelnytai. Nėra pasaulyje jokios kitos profesijos, kuri taip puikiai leistų pažinti žmonių psichologiją. Todėl iki šiol nežinau, ar žurnalistikos labiau nekenčiu, ar ją azartiškai mėgstu“, – apibendrina A. Urbonaitė.

Knygos „Mano Didžioji Nuodėmė, žurnalistika“ autorė Audronė Urbonaitė gimė 1954 metais Kaune. Vilniaus universitete baigė lituanistikos ir klasikinės filogijos studijas, vėliau Reuters, BBC ir British Council žurnalistikos kursus, vokiečių kalbos kursus Frankfurto prie Maino universitete Vokietijoje. Nuo 1978 m. dirbo „Kalba Vilnius“ redakcijoje, nuo 1988 metų savaitraštyje „Atgimimas“, 1993 tapo Lietuvos televizijos atstove spaudai, o nuo 1996 m. dirba dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnaliste. A. Urbonaitė yra parašiusi tris romanus – „Posūkyje – neišlėk“, „Cukruota žuvis“ ir „Žydiškų daiktų kambarys“. „Mano Didžioji Nuodėmė, žurnalistika“ yra pirmoji rašytojos publicistikos knyga.

Su rašytoja Audrone Urbonaite skaitytojai turės galimybę susitikti šių metų Vilniaus knygų mugėje, vasario 21 d., 11 val., 5.1 salėje parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Susitikimo metu apie žurnalistikos pasaulio užkulisius Audronė Urbonaitė kalbėsis su žurnaliste Rita Miliūte ir rašytoju Andriumi Jakučiūnu, o renginį ves žurnalistas Liudas Dapkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)