Vokietijoje jis gali būti dingęs, nes galbūt karo metu sudegė, o Rusijoje – kodėl gi ne, gali būti“, – svarstys Č. Laurinavičius.

Su šiuo istoriku Virginijus Savukynas kalbėsis apie patį didžiausią XX amžiaus stebuklą – Lietuvos valstybės sukūrimą. Kas lėmė, kad vasario 16-ąją užfiksuotas raštu žodis virto kūnu?

„Tai buvo tauta. Žmonės. Lietuviai. Patinka kam ar nepatinka – jie buvo. Ir kai išgirdo iš autoritetingų visuomenės atstovų, jog jie, lietuviai, turi teisę turėti valstybę, jie kilo ir siekė šio uždavinio. Čia ir yra pagrindinis variklis, lėmęs tą sunkų kūrimą valstybės, kuriai reikėjo daug patirties, įvairių sričių atstovų“, – istorikas Č. Laurinavičius.

Laida „Istorijos detektyvai“ ir toliau gilinsis į Antano Smetonos paslaptis. Koks jis buvo? „Žmonės jį mylėjo šituose kraštuose, jis priiminėjo paprastus žmones, eidavęs medžioti, labindavęsis su kiekvienu žmogumi, teiraudavosi apie jo problemas“, – pasakos muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė.

Bus iškeltas labai intriguojantis klausimas: ar jis klausė žmonos? „Galima pripažinti, kad Smetonienė galėjo šeimoje su savo moteriškais kerais kažkokį sprendimą lemti“, – pripažins Istorijos instituto direktorius Rimantas Miknys.

Taip pat bus tęsiama didžiulio rezonanso visuomenėje sulaukusi istorija apie galimą pasikėsinimą į Justą Paleckį. Virginijus Savukynas laidoje kalbins jo sūnų – Justą Vincą Paleckį, kuris pripažins: „Tėvas yra minėjęs, kad buvo pasikėsinimų, bet nieko nedetalizavo. Prieš dvidešimt metų man istorikas, deja, neprisimenu pavardės, minėjęs, kad radęs kažkokius dokumentus, kad buvo pasikėsinimų prieš tėvą.“

„Istorijos detektyvai“ su Virginijumi Savukynu – šį antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją