Klaipėdoje jau seniai skambėjo lyrinis O. Kolobovaitės sopranas. 2009 metais laimėjimas „Triumfo arkos“ konkurse atvėrė solistei plačias perspektyvas. Tik tapusi laureate, po poros dienų ji dalyvavo naujametiniame koncerte Klaipėdos koncertų salėje. Netrukus Ona buvo pakviesta dainuoti Lietuvos operos ir balete teatro, Lietuvos nacionalinės filharmonijos, Klaipėdos muzikinio teatro ir kitose prestižinėse mūsų šalies scenose, nekalbant apie pasirodymus įvairiuose televizijos projektuose, kur ji ne tik puikiai dainavo, bet ir šoko. 

Pastaruoju metu solistė Lietuvoje koncertuoja rečiau. Turbūt tai susiję ir su tuo, jog ji dabar gyvena Latvijoje.

Reikšmingą vietą J. Šerveniko profesinėje veikloje užima kamerinis muzikavimas. Štai ir Klaipėdos koncertų salėje anksčiau jis muzikavo su vokalistais Merūnu Vitulskiu bei Michaeliu Weyandtu. Prieš porą metų pianistas kartu su O. Kolobovaite surengė didelį koncertinį turą, kurio paskutinis pasirodymas vyko Sankt–Peterburge. Šie koncertai sulaukė ne tik gerų publikos atsiliepimų, bet ir palankių kritikų vertinimų.

Pirmoje koncerto „Dainų tiltas Lietuva: Lietuva-Vokietija“ dalyje O. Kolobovaitė ir J. Šervenikas atliks XIX a. Lietuvos didiko Mykolo Kleopo Oginskio dainas ir XX a. lietuvių kompozitorių kūrinius. Pasak J. Šerveniko, „programos sukūrimui impulsą davė 2015 metais švenčiamas M. K. Oginskio 250-mečio jubiliejus. Nepaprastai įdomu prisiliesti prie muzikos, parašytos prieš kelis šimtus metų, kuri nėra žinoma klausytojui.“

M. K. Oginskis, kilęs iš Lietuvos kunigaikščių giminės, buvo aktyvus politinis veikėjas, diplomatas, populiarių polonezų, mazurkų ir kitų kūrinių autorius. Nors kompozicijos specialiai nesimokė, bet kūrė ir publikavo savo kūrybą visą gyvenimą.

Tiltu tarp M. K. Oginskio ir XX amžiaus II pusės muziikos, be abejonės, taps Mikalojaus Konstantino Čiurlionio daina „Mikit, lankos“ ir Kazimiero Viktoro Banaičio „Vandens lelija“. Tarp vokalinių kūrinių įsiterps Stasio Vainiūno „Rauda“ fortepijonui.

Lietuviškąją koncerto dalį vainikuos Felikso Bajoro „Sakmių siuita“ – viena populiariausių ir originaliausių lietuviškų vokalinių kompozicijų. Šviesios lyrikos bei jumoro kupina jos nuotaika išreiškiama gruboku fortepijono skambesiu, o vokalo partijoje sutinkamos liaudiško dainavimo, kalbos intonacijos taikliai charakterizuoja teksto niuansus.

J. Šerveniko nuomone, „nuostabus jausmas groti savo šalies kompozitorių kūrinius ne dėl to, kad taip reikia, o dėl to, kad norisi. Tai labai įdomi ir kokybiška muzika, kurią mokytis ir atlikti yra vienas džiaugsmas“.

Antroji koncerto dalis bus skirta vokiečių autorių Roberto Schumanno, Johanneso Brahmso, Hugo Wolfo, Franzo Schuberto muzikai. Svarbiausias jos akcentas – R. Schumanno dainų ciklas „Moters meile ir gyvenimas“. Jame muzikos garsais ir poetiniu tekstu perteikiamas vidinis moters pasaulis ir jos sielos būsenos.

Maloniai kviečiame paklausyti įkvepiančio O. Kolobovaitės ir J, Šerveniko muzikavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)