Aktorius Dainius Svobonas – išskirtinė asmenybė Lietuvos teatro scenoje. Jo indėlis į Lietuvos kultūrą, kūrybinė jėga, aktorinis talentas, atsidavimas žiūrovui ir teatrui neabejotinai sąlygojo šios asmenybės tapimą svarbiu reiškiniu visos Lietuvos kultūros kontekste.

Sukūręs daugiau nei keturiasdešimt teatrinių vaidmenų, D. Svobonas pretenduoja tapti viena iš pagrindinių lietuviško teatro figūrų, užburiančių žiūrovus aktorinės meistrystės profesionalumu, tikslumu ir universalumu – jo kūrybinėje biografijoje susipina psichologinių ir sudėtingų bei komiškų ir ekspresyvių personažų kūrimo trajektorijos. 

Aktorius Dainius Svobonas

Aktoriaus ypatingu kūrybiniu apogėjumi galima vadinti Jono Jurašo režisuotus spektaklius „Balta drobulė“ (2012 m.) bei „Barbora“ (2014 m.), kuriuose Garšvos ir Žygimanto Augusto įkūnyti personažai parodo aktoriaus ekscentriškumą, ekspresyvumą, įtaigą, paremtą gyvu ir betarpišku vaidmenų kūrimu. Paskutinis ir taip pat ryškus D. Svobono sukurtas pagrindinis vaidmuo yra Kiurmanas Gintaro Varno režisuotame spektaklyje „Biografija: vaidinimas“.

D. Svobonas neapsiriboja teatro scena – jo dalyvavimą Lietuvos kultūriniuose procesuose papildo bendradarbiavimas su Kauno valstybiniu choru kompozitoriaus Vidmanto Bartulio programoje, skirtoje K. Donelaičio gimimo metinėms paminėti. Šiame projekte aktorius atlieka ypatingą misiją – jo skaitymų atlikimo kūrybiškumas, talentas ir vaizdingumas K. Donelaičio tekstams sukuria išskirtinį skambesį, artimą pamokslų paveikumui.

Profesionalumu pagrįstų teatrinių raiškos priemonių sintezė D. Svobono kūryboje – vertybė, suteikusi Lietuvos teatrui išskirtinį savitumą ir tikrąją galimybę publikai tapti lygiaverčiu kokybiško meno partneriu.

2014 metais Įsimintiniausiu Kauno menininku pretendavo tapti:

Darius Čiuta – architektas (Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius); 
Algimantas Kubiliūnas – kompozitorius (Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyrius); 
Donatas Stankevičius – fotografas (Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius); 
Dainius Svobonas – aktorius (Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyrius);
Adolfas Teresius – skulptorius, dievdirbys (Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija); 
Dovilė Zelčiūtė – rašytoja (Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius); 
Stasys Žirgulis – skulptorius (Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją