Dažniausiai kaip solistai koncertuojantys atlikėjai susibūrė šiam unikaliam duetui kuris publikai pristatys virtuozinę programą su V. A. Mocarto, P. I. Čaikovskio, M. Ravelio, C. Debiussy ir S. Rachmaninovo kūriniais. Tai bus dviejų išskirtinių ir savitų partnerių dialogas, kurio pirmaisiais liudininkais taps Lietuvos klausytojai.

Dueto idėja kilo atostogų metu Ispanijoje

Pianistai E. Božanov ir K. Uinskas pažįstami jau keletą metų. Jų pažintis prasidėjo 2012 m., kuomet E. Božanovas pasirodė su soliniu koncertu Lietuvos nacionalinėje fiharmonijoje, Vilniuje. Tą kartą atlikėjas buvo entuziastingai sutiktas Lietuvos klausytojų. „Po Evgenijaus pasirodymo Vilniuje nuolat bendravome. Šią vasarą buvome susitikę net keletą kartų. Pirmą kartą Vokietijoje Diuseldorfe, kur aš įrašinėjau solinę kompaktinę plokštelę, o antrą kartą jam koncertuojant Biaritce, Prancūzijoje. Po pasirodymo vykome į Įspaniją, kur aš su šeima atostogavau. Kelionės metu daug kalbėjome apie muziką ir atlikimo meną. Evgenijus paklausė, ar kada nors norėčiau pagroti dviem fortepijonais. Po poros mėnesių pasiūliau šią idėją realizuoti Lietuvoje ir su šiuo duetu debiutuoti trijuose pagrindiniuose Lietuvos miestuose. Vienas kitą vertiname kaip muzikantus, tad manau bus labai įdomus profesinis patyrimas susitikti vienoje scenoje. Beje, fortepijoninis duetas kaip man taip ir Evgenijui nauja, dar iki šiol neišbandyta muzikavimo forma. Tai bus intriga ne tik klausytojams, bet ir mums patiems.“ – sako pianistas K. Uinskas.
Evgenijus Bažanovas

Tarptautinė šlovė

Pianistas E. Božanovas – tai vienas didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per paskutinius dešimtmečius. Vienas amerikiečių kritikas pažymi: „E. Božanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių, negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą...“ (Dallas Morning News) Atlikėjo koncertų grafike šiandien tokios salės kaip Londono Royal Festival Hall, Berlyno filharmonija, Vienos Musikverein, Maskvos didžiosios konservatorijos salė, Tokijo Suntory Hall, Diuseldorfo Tonhalle ir eilė kitų. 

Didžiausio rezonanso E. Božanovas sulaukė F. Chopino pianistų konkurse Varšuvoje, kuriame jis sukėlė tikrą sensaciją. Kai kurie kritikai ir melomanai garsiai skelbė, jog tai vienas originaliausių atlikėjų per daugiau nei aštuonis dešimtmečius trunkančią konkurso istoriją. Nors konservatyvi žiuri neskyrė pianistui pirmosios vietos, klausytojai iš viso pasaulio internete stebėję jo pasirodymus Varšuvoje, paskleidė žinią apie neįprastą pianistą, o sensacingos laikraščių antraštės pasiekė plačią auditoriją, ir netrukus E. Božanovas tapo vienas geidžiamiausių klasikinės muzikos atlikėjų.

Tarptautinį pripažinimą pianistas K. Uinskas pelnė debiutuodamas tokiose salėse kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų. Užsienio kritikai po K. Uinsko pasirodymų pažymi: „…kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška…“ London Wigmore Hall (Seen and Heard international) „...Didis pianistas ir muzikas…“ Carnegie Hall (New York Concert Review). Praėjusiame sezone K. Uinskas pasirodė: su Royal Chamber Orchestra of Wallonia (Belgija), Philharmonie Südwestfalen (Vokietija), Liepojos simfoniniu orkestru (Latvija) festivalyje „Piano Stars“, o taip pat su soliniais koncertais Londono Wigmore Hall, Baerum Kulturhus salėje cikle „Piano Master Series“ ir Bodø Festival Nordland Musikkfestuke - Norvegijoje, BoZar salėje Briuselyje bei Brussels Piano Festival, solinių koncertų ture Japonijoje „Fantastic Pianist Series“, solinių ir kamerinės muzikos koncertų ture Norvegijoje su smuikininku Nikita Boriso-Glebsky.

Du fortepijonai – viena scena

Šis netikėtas dviejų virtuozų susitikimas padovanos klausytojams visą muzikos spalvų paletę, nuo žaismingų V. A. Mocarto sonatos garsų iki P. I. Čaikovskio ir M. Ravelio valsų ir audringosios Rachmaninovo Siuitos Nr. 2 ir C. Debussy epigrafų.
„Tam, kad pasiektum aukščiausią įmanomą rezultatą, tam, kad muzika teiktų malonumą – būtinas įkvėpimas. Šiuo atveju mus lydės tarsi du impulsai: pirmiausia tai pati muzika, sukurta ir parašyta genijų, o taip pat žinojimas, kad scenos partneris yra aukščiausio lygio atlikėjas, su kuriuo galima pasiekti muzikos atlikimo aukštumas. “ – sako K. Uinskas.

Dueto pasirodymai:

Sausio 28 d. – Klaipėdos koncertų salėje,
Sausio 31 d. – Kauno filharmonijoje,
Vasario 4 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Vilniuje.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)