Tapę labdaros akcijos „Maltiečių sriuba“ koncerto vedėjais, D. Mertinas ir E. Daugėlaitė jau šį penktadienį, 21 val., LRT televizijoje kvies susipažinti su vargstančių senelių kasdienybe, nelikti abejingiems ir visiems kartu prisidėti prie šių žmonių šviesesnė senatvės kūrimo.

„Nesunkiai įsivaizduoju, kad senatvė gali tapti sunkia našta, kurią padėti pakelti gali tik buvimas kartu su artimais žmonėmis, kurie dar nori tavimi pasirūpinti. Mano paties šeimą aplankė daugybė netekčių, dauguma artimųjų jau iškeliavo, likusi tik mama. Stengiuosi kaip galėdamas prisidėti prie jos šviesios senatvės, rūpinuosi, lankau. Manau, su savo artimaisiais, kuriems reikia pagalbos, taip turėtų elgtis kiekvienas“, – sako Dalius Mertinas.

Aktoriaus nuomone, vargstantieji jaučiasi daug lengviau, kai mato kitų pastangas jiems padėti, norą būti su jais ir supratimą, kad visi rūpesčiai yra laikini. Ir būtent tokios akcijos kaip „Maltiečių sriuba“ padeda suprasti, kad neišvengiamai esame priklausomi vieni nuo kitų, o pasidalintas gerumas sugrįžta visada.

Eglė Daugėlaitė pabrėžia, kad akcija „Maltiečių sriuba“ yra vienintelė iniciatyva Lietuvoje, skirta atkreipti dėmesį į pagyvenusius žmones ir jų problemas.

Viena maltiečių globojama senelė kažkada vertinama keramikė, savo darbais garsinusi Lietuvą, šiandien moteris net sriubos negali išsivirti, nes nebelieka už ką. Kol esi jaunas, negalvoji, kaip bus senatvėje, ar turėsi namus, ar bus už ką pavalgyti. Net sunku įsivaizduot“. Mergina norėtų kiekvienam palinkėti orios senatvės ir mano, kad prisijungimas prie akcijos „Maltiečių sriuba“ yra mažas žingsnelis to link.

Jau šį penktadienį LRT televizijoje tiesiogiai bus transliuojamas 9-tą kartą rengiamos akcijos „Maltiečių sriuba“ koncertas. Šiais metais bus skiriamas didelis dėmesys vienatvės jausmui, kurį, skaitydama senelių laiškus, perteiks legendinė aktorė Vaiva Mainelytė. Koncerto metu bus pristatyta ne viena maltiečių globojamų senelių istorija.

Koncerte vienatvės nuotaiką padės perteikti ir neatsitiktinai parinktos dainos: koncerto vedėjai su vaikų choru „Džimba” žiūrovams padainuos specialiai maltiečių renginiui Andriaus Borisevičiaus sukurtą dainą „Jeigu“, Edgaras Lubys atliks dainą „Pasakyk kažką gražaus“, Asta Pilypaitė atliks dainą „Tėvui“, scenoje nuskambės ir daugelis kitų dainų. Organizatoriai džiaugiasi, kad jau antrus metus iš eilės koncerto scenoje pasirodys pasaulinio garso atlikėjas – tenoras Bruno de Menezes Ribeiro, kuris dar yra ir Maltos ordino riteris. Jis duetą atliks su kylančia Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro žvaigžde Viktorija Miškūnaite. Beje, duetas skambės lietuvių kalba – tenoras priėmė atlikėjos jam mestą iššūkį dainuoti lietuviškai.

Praėjusiais metais „Maltiečių sriubos“ akcijos metu iš viso buvo paaukota daugiau nei 680 tūkst. litų. Šios lėšos maltiečiams leido visus metus vykdyti 16 miestų apimantį projektą „Maistas ant ratų“, kurio metu seneliams vežamas karštas maistas bei 6-iuose miestuose vykdyti projektą „Priežiūra namuose“. Šiuo metu maltiečiai visoje Lietuvoje globoja 2000 senelių, beveik 400 jų kasdien vežamas karštas maistas.

Apie Maltos ordiną ir Maltos ordino pagalbos tarnybą

Maltos ordinas (MO) yra seniausia humanitarinės pagalbos organizacija pasaulyje, įkurta daugiau nei prieš 900 m. Jeruzalėje. Šiuo metu MO vykdo pagalbos projektus 120-yje pasaulio šalių. Daugiau kaip 80 tūkst. MO savanorių visame pasaulyje teikia pagalbą 5 mln. skurstančių bei ligonių, o taip pat – nukentėjusių nuo karo, gamtos katastrofų, stichinių nelaimių.

Maltos ordino pagalbos tarnyba (MOPT) yra Maltos ordino socialinės pagalbos organizacija, įkurta 1991 m., dabar vienijanti daugiau kaip 900 savanorių. Pagrindiniai Lietuvoje vykdomi projektai yra: „Maistas ant ratų“ – karštos sriubos išvežiojimas į namus sunkiai sergantiems senukams 15-oje miestų, „Priežiūra namuose“ – projektas 6-iuose miestuose, taip pat – socialiniai vaikų dienos centrai 8-iuose miestuose, veikia Jaunieji maltiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)