J. Mekas žinomas Junginių Amerikos Valstijų (JAV) ir viso pasaulio visuomenei, besidominčiai ne tik poezija, bet ir avangardiniu menu plačiąja prasme. Savo darbais J. Mekas garsina Lietuvą visame pasaulyje, bet tėvynėje J. Meką ir jo nuveiktus darbus mažai kas žino. Jis save įvardija pasaulio žmogumi, bet savo asmenybe bei kūryba sako esąs ištikimas gimtinei.

Apie J. Meko įtaką šiuolaikiniam menui bus kalbama konferencijoje "J. Meko kūrybos reikšmė pasaulinei kultūrai". Po konferencijos renginys turėtų persikelti į M. Žilinsko dailės galerijos kiemą. Čia žiūrovams bus pristatomi keletas paties J. Meko sukurtų filmų, koncertuos grupė iš Vilniaus "fusedMARc".

Šis renginys - tai viena iš Vytauto Didžiojo universiteto "Pavasario festivalio" dalių. Renginiu siekiama ne tik paįvairinti Kauno miesto kultūrinį gyvenimą, bet paskatinti visuomenę domėtis Lietuvos menininkais, kultūros veikėjais, pasklidusiais po visą pasaulį.

1922 m. gruodžio 23 d. Biržų rajone, Semeniškiuose, gimęs J. Mekas 1944-aisiais kartu su broliu Adolfu buvo išvežtas į nacių priverstinių darbų lagerį netoli Hamburgo. Pabėgęs iš jo, 1946-1948 metais Mainco universitete jis studijavo filosofiją, o 1949-aisiais persikėlė į JAV.

Apsigyvenęs Niujorke ir įsigijęs "Bolex" filmavimo kamerą, pradėjo kovą už "naująjį amerikiečių kiną". Dabar J. Mekas vadinamas Amerikos avangardinio kino krikštatėviu, "antiholivudinio" kino kūrėju.

1953-iaisiais Niujorko Manheteno rajone J. Mekas įsteigė "Film Makers Cooperative", vėliau išaugusį į "Anthology Film Archyves". Šiame archyve saugoma reikšmingiausia JAV avangardinio kino kolekcija, kurioje taip pat yra unikalių "bitlo" Johno Lennono, jo žmonos Yoko Ono, dailininko siurrealisto Salvadoro Dali, kino režisieriaus Woody Alleno eksperimentinio kino pavyzdžių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją