„Pradinėje stadijoje sutarėme, kuo ši knyga nebus koučingo vadovėliu, multivitaminu ar nekūrybingumo antibiotiku. Formulės ir postulatai net moksle kelia juoką, viskas greitai paneigiama ir perrašoma. Tvirtinti, kad kažkas žino 22 būdus, kaip tapti kūrybingam, yra šventvagiška ir netikslu. Tačiau aprašę 98 istorijas, išgryninome savąjį būdą atgaivinti neoriginaliuose sprendimuose užsipainiojusias smegenis. Todėl, vos išleidę knygą, pradėsime ir mokymus, kuriuose nepamokslaudami dalinsimės savo kūrybingumo vizija,“ – pabrėžia Tomas Ramanauskas.

Anot Kristupo Saboliaus, knygos pavadinimas yra ironiška nuoroda į kadaise litvakų kilmės prancūzų filosofą Emmanuelį Leviną sužavėjusį personažą Monsieur Chouchani. „Levinas rašė, kad šis valkataujantis rabinas žinojo viską, arba beveik viską. Ir nors mums ponas Chouchanis atrodo neįmanomas žmogus arba išgalvota legenda, jo pavyzdys puikiausiai tinka tiems, kurie nori pranokti pačius save. Visko žinoti neįmanoma. Bet siekdamas absoliutaus žinojimo, pateksi į kūrybingumo būseną“.

Autorių įkvėpimo šaltinis pavirto ir kūrybingumo pratimu, kurį įgyvendino 100 talentingų iliustratorių iš viso pasaulio. Kiekvieną aprašytą istoriją lydi visa žinančio žmogaus idėjos vizualizacija, kurią specialiai šiai knygai sukūrė keliasdešimties šalių menininkai. Vienas pirmųjų tokio mąsto kūrybinių projektų Lietuvoje pareikalavo metų įdirbio ir tūkstančio laiškų. Autorius nustebino iliustratorių geranoriškumas – nepaisant to, kad toks užmanymas buvo vykdomas menkai žinomoje Lietuvoje, atsisakiusiųjų dalyvauti tebuvo vienetai.

Kristupas Sabolius

Knygą lydintys to paties pavadinimo kūrybingumo mokymai startuoja lapkričio 27 d. Ramanausko ir Saboliaus teigimu, visos dienos treniruotė nebus knygos iliustracija. Remdamiesi didžiųjų protų, vizionierių ir menininkų įkvėpta metodika autoriai ne tik provokuos kūrybingumą, bet ir pristatys laiko, kurį suryja technologijos, panaudojimo problemą, pateiks dėmesingumo ugdymo būdus, supažindins su įvairiomis atminties lavinimo technikomis.

„Gyvename laikais, kai visko norime greitai. Nors daug kas pageidautų, neįmanoma kūrybingumo išmokyti per 30 minučių. Tačiau mėginsime sutilpti į vieną dieną, kai mobilieji telefonai išjungiami, o kompiuteriai pamirštami namuose,“ – būsimo renginio formatą anonsuoja Ramanauskas. Jam antrinantis Sabolius pabrėžia, kad šie mokymai apims platų patirčių spektrą. „Tikros istorijos, gyvi pavyzdžiai, įvairios teorijos ir konkretūs pratimai, kuriuose atsiras sąšaukos tarp inovatyvių menininkų, Kolumbijos indėnų, įkalintų filosofų, politinių rezistentų ir reklamos industrijos grandų“.

Pasak autorių, šie mokymai skirti ne vien kuriantiems – jie ypač naudingi dirbantiems rutinišką darbą, sprendžiantiems strategines problemas, komunikacijos, kultūrinių industrijų, verslo ir rinkodaros atstovams.

Apie autorius:

Tomas Ramanauskas: vienas iš idėjų agentūros „New!“ įkūrėjų, generuojantis idėjas, komunikaciją ir apie tai dėstantis. Dirbo MTV kūrybos vadovu, leido žurnalą, rašė apie kiną, su bendraminčiais atidarė kino teatrą Vilniaus senamiestyje. 2015 m. debiutuos kaip filmo režisierius.

Kristupas Sabolius: filosofijos daktaras, VU docentas ir rašytojas, išleidęs romaną ir keletą knygų vaizduotės tema. Kartu su režisieriumi Ignu Jonynu parašė scenarijų filmui „Lošėjas“, kuris buvo įvertintas ne viename tarptautiniame festivalyje, o 2014 m. pripažintas geriausiu Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją