„Tai yra vienas rimčiausių ir sunkiausių spektaklių, prie kurio esu dirbęs“, - premjeros išvakarėse DELFI prisipažino V. Bareikis.

Teatro mėgėjams jau buvo parodyti tris išanktiniai „Kaligulos“ spektakliai. Du iš jų vyko pajūryje – Juodkrantėje ir Klaipėdoje. Trečias – Vilniuje, per „Sirenų“ festivalį.
Vidas Bareikis

Po pirmųjų peržiūrų spektaklio kūrėjai susilaukė įvairiausių nuomonių. Vieni dalinosi konstruktyvia kritika, kiti žarstė komplimentus. Tačiau šis darbas, kurį režisierius vadina ne spektakliu, bet kolektyviniu išgyvenimu, abejingų nepaliko.

Pagal A. Camus pjesę pastatytas spektaklis iš kitų Lietuvos teatro darbų išsiskiria tuo, kad „Kaligula“ yra paženklinta „N-18“ ženklu, o pagrindinį vaidmenį kuriančiam Ainiui Storpirščiui tenka į sceną išeiti visiškai nuogam.
Spektaklis "Kaligula" (E. Vaitkutės nuotr.)

Tokių spektaklių, kurių scenoje aktoriui tenka nusimesti visus drabužius, Lietuvos istorijoje buvo vienetai. Tačiau V. Bareikis neabejoja, kad aktoriaus nuogumas šiais laikais jau nieko neturėtų šokiruoti.

„Šiais laikais nuogumu jau nebenustebinsi. Mūsų visuomenėje ir televizijoje tai tenka pamatyti dažnai. Be to, ši scena yra aprašyta A. Camus pjesėje. Ją inscenizuodami mes nesiekėme šokiruoti žiūrovų, - sako V. Bareikis. - Girdėjau, kad kažkur Rytuose dabar jau kuriamas realybės šou, kurio metu yra medžiojami kaliniai. Tokius vaizdus seniau mes galėjome pamatyti tik fantastiniuose ar koviniuose filmuose su Švarcnegeriu. O dabar tai tapo realybe. Aš su siaubu laukiu to momento, kai aktoriai per performansus pradės ne imituoti mirtį, bet ją išgyventi realybėje.“

Anot V. Bareikio, A. Storpirščiui teko išties sudėtingas vaidmuo. Ir išsirengti prieš žiūrovus nuogam nėra pats sunkiausias dalykas.
Spektaklio "Kaligula" plakatas

„Manau, kad tai sunkiausias vaidmuo, prie kurio prisilietė Ainis. Jo suvaidinti negali. Turi tuo personažu būti, juo gyventi. Kūrėme spektaklį kaip nesibaigiantį procesą, kuris kiekvieno mūsų mintyse palieka didelį įspaudą. Manau, kad šiame spektaklyje išsirengti yra vienas lengviausių uždavinių. Perteikti egzistencinį nerimą ir 100 tūkstančių žmonių skausmą, dėl kurio jis išgyvena agoniją – štai kas yra sunku“, - neabejoja „Kaligulos“ režisierius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)