Kasmet festivalio programa būna sukalta keliomis stilistinėmis vinimis. Pirmoji vinis – elitinio džiazo atlikėjo koncertas, antroji – visa griaunantis itališkos energijos pliūpsnis, trečioji – tango malonumas ir ketvirtoji, koncepcinė – šiuolaikinės muzikos guru pasirodymas. Tarp šių stilių taip pat nuolat šmėsčioja world muzikos dvasia ir premjerų jaudulys. Taip bus ir šiemet.

Premjerų puokštę pateiks festivalio meno vadovas Raimondas Sviackevičius: vietoj sveikinimo žodžio lapkričio 9 dieną jis surengs koncertą, kuriame pristatys naujus lietuvių autorių kūrinius akordeonui ir drauge eksperimentuos su saksofonininku Janu Maksimovičium bei perkusininku Arkadijumi Gotesmanu. Tai bus ACCOsax Freeminded trio projektas akmenyStones.

Šventę pratęs svečiai iš Italijos – Fatum trio akordeonistai Massimiliano Pitocco, Giuseppe Scigliano ir Angelo Miele, grojantys su tokiu įkarščiu ir aistra, kad nuo instrumentų sklinda žiežirbos. Su kultinėmis muzikos asmenybėmis G. Kremeriu, E. Morricone ir kitais bendradarbiaujantį akordeonistų kolektyvą nejučia norisi prilyginti žymiajam italų tenorų trio.

Premjerų alkį numalšins lapkričio 11 dieną pasirodysiantis ispanų muzikos autoritetas Inaki Alberdi. Šiuolaikinės muzikos gerbėjams jis pagros naujausius ir aktualiausius akordeono muzikos opusus. Sakoma, kad būtent šis muzikas išmokė kompozitorius kurti muziką akordeonui.

Lapkričio 15 dieną išgirsime festivalio emocinę kulminaciją: ekstravagantiškas bandonijos ir gitaros duetas iš Argentinos ir Peru Fueye Trinador atliks Pietų Amerikos muziką ir tango.

Vertas dėmesio jau vien tas faktas, kad pirmąkart Tarptautinio akordeono festivalio istorijoje bandonija gros moteris, dar daugiau – jos kilmė yra lietuviška. Atlikėjos vardas – Mercedes – sufleruoja, kad ji tiesiog gimusi būti su tango. Mercedes Sosa, Mercedes Simone, Mercedes Serrano – ištisa plejada tango dainininkių suteikė šiam vardui naujų poteksčių.

Lapkričio 18 dieną klausytojai išgirs lietuvių atlikėjus – Nerijaus Bakulos džiazo trio. Charizmatiškasis akordeonistas, garsėjantis gebėjimu meistriškai sulydyti įvairiausius žanrus nuo bibopo iki popso, su scenos draugais atliks autorinių kompozicijų programą. Šį koncertą nemokamai galės klausyti Kamerinės koncertų salės Gariūnuose lankytojai.

Festivalyje netrūks ir daugiau nemokamų renginių. Visi jie skirti istoriniam įvykiui – akordeono katedros įkūrimui Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje paminėti: lapkričio 13 dieną muzikuos kultinis suomių akordeonistas Mika Vayrynen, o 15 dieną – jaunoji, daug žadanti akordeono atlikėjų karta: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos solistai, ansambliai ir orkestras, vadovaujamas profesoriaus Ričardo Sviackevičiaus.

Ir galų gale, ryškiausia festivalio vinis, palikta finalui – italų džiazo magnato Simone Zanchini kvartetas, stilistiniais ir garsiniais eksperimentais pranokstantis klausytojų vaizduotę. Keturių išskirtinių muzikantų tandemo ekspresija, eklektiškumas ir virtuoziškumas išjungia bet kokius publikos saugiklius ir paleidžia plaukti pasroviui drauge su užgriuvusia improvizacijų lavina. Toks žada būti festivalio uždarymo koncertas lapkričio 21 dieną.

Kviečiame į stilingą, aktualų, drąsų renginį – 17 tarptautinį akordeono festivalį

Festivalio renginiai įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse vyks lapkričio 9-21 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją